1.5 dl tej (-0.25)
1.5 dl víz (-0.25)
20 g vaj (olvasztott)
20 g cukor (kevesebb)
15 g só
48 dkg finomliszt (vagy fele rozsliszt teljeskiorlesu)
15 g élesztő
fél kupak 10%-os ecetet
A hozzávalókat összedolgozzuk, dagasztjuk, és langyos helyen 1 órát hagyjuk kelni.
Ha megkelt, kis cipókat formázunk belőle, és kivajazott tepsibe tesszük.
Még 20 percet kelesztjük
180 fokos sütőben 35-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. + Vizet fémpohárba
Formázás után beletettem minden zsömlét lobogó (mézes) vízbe néhány másodpercre (úgy, ahogy a békebeli főtt kiflit is kell), isteni piros, ropogós héja lett tőle
Magvasan, pirított hagymával, graham liszttel, teljes őrlésű rozsliszttel is próbáltam már zsemle formában, kifliként, egész kenyérként, bagettként.
A lisztet kimérjük megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. A tojássárgáját és az olajat is be...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összedagasztom. A tésztát kinyújtom (kör) és megkenem olvasztott vajjal. Háromszögeket vágok, feltekerem őket, újre megkenem és tepsire teszem. Hagyom kelni 60 fokos...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: Könnyűélesztő futtatni liszt,só,tojás,tej,joghurt ,bele az élesztő majd olaj dagasztani,tálat kiolajozni,bele a tészta a tetejét olajozni.1-1,5 óra keleszteni. 6 felé osztani, oválisr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTejet , élesztőt , pici cukrot felfuttatjuk . A többi hozzávalóval együtt összekeverjük , dagasztjuk míg sima egyenletes tésztát nem kapunk . Duplájára kelesztjük ,( a tetejét olaj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű