1.5 dl tej (-0.25)
1.5 dl víz (-0.25)
20 g vaj (olvasztott)
20 g cukor (kevesebb)
15 g só
48 dkg finomliszt (vagy fele rozsliszt teljeskiorlesu)
15 g élesztő
fél kupak 10%-os ecetet
A hozzávalókat összedolgozzuk, dagasztjuk, és langyos helyen 1 órát hagyjuk kelni.
Ha megkelt, kis cipókat formázunk belőle, és kivajazott tepsibe tesszük.
Még 20 percet kelesztjük
180 fokos sütőben 35-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. + Vizet fémpohárba
Formázás után beletettem minden zsömlét lobogó (mézes) vízbe néhány másodpercre (úgy, ahogy a békebeli főtt kiflit is kell), isteni piros, ropogós héja lett tőle
Magvasan, pirított hagymával, graham liszttel, teljes őrlésű rozsliszttel is próbáltam már zsemle formában, kifliként, egész kenyérként, bagettként.
A hozzávalókat összekeverjük. Kézzel gombócokat formálunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a golyókat, kicsit lelapítjuk. 180°C-on 30-40 percig sütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókat összekeverjük. Egy galuskaszerű tésztát fogunk kapni. 2. Két evőkanál segítségével forró olajba szaggatjuk. 3. A tészta magától fog megfordulni az olajban. Ez a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból tésztát gyúrok.9 részre osztom,formázom.Hagyom kelni. Megkenem tojássárgával majd 190 fokon sütöm.
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Először készítsük el a kovászt. Az élesztőt morzsoljuk bele egy nagy tálba. Öntsünk hozzá 9.5 dl meleg vizet és 2 evőkanál cukrot, és keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik. A v...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű