A tésztához:
35 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál kakaópor
15 dkg porcukor
csipetnyi só
1 db tojás
5 dkg \"Vénusz sütőmargarin
0,75 dl tej
A krémhez:
3 dl tej
1 csomag csokis pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
12,5 dkg \"Vénusz sütőmargarin
3 evőkanál kakaópor
rum vagy rumaroma
A mázhoz:
2,5 evőkanál kakaópor
2,5 evőkanál porcukor
1,5 evőkanál tej
5 dkg \"Vénusz sütőmargarin
A tésztához a száraz hozzávalókat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, a tojást és a tejet. Alaposan összedolgozzuk az egészet. A kész tésztát gyúródeszkán cipóvá gyúrjuk, majd 5 egyenlő részre osztjuk.
Egyesével kinyújtjuk a tésztacipókat 24 cm átmérőjűre, majd egy ugyanekkora átmérőjű kapcsos tortaforma aljára terítjük. Nekem nincs ekkora tortaformám, emiatt szögletes alakút sütöttem. A formát célszerű kevés margarinnal vagy olajjal megkenni, így biztosan nem ragad rá a tészta.
180 fokra előmelegített sütőben 14 percig sütjük az első lapot. A többinél is hasonlóan járunk el, de a sütő bemelegedése miatt 10-12 percre rövidülhet a sütési idő. Ne süssük túl a lapokat, mert akkor nagyon kiszáradnak!
A krémhez a pudingport a kétféle cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle. Kissé hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a margarint, a kakaóport és a rumot vagy aromát. Alaposan összekeverjük az egészet, hogy egynemű krémet kapjunk.
A lapok közül a legszebben sikerültet féretesszük - ez lesz majd a tortánk teteje -, a többit pedig egyenletesen megkenjük a krémmel. A felső lapra nem kerül már krém. Amikor a tésztát ráfektetjük a krémes rétegre, óvatosan nyomjuk meg picit lefelé a lapot, hogy jobban belemerüljön a krémbe, így szépen magába tudja szívni azt.
A mázhoz keverjük össze a porcukrot, a kakaóport és a tejet. Nem kell megijedni, elegendő a tej mennyisége, csak kicsit sokáig tart egyneműsíteni. Kicsit melegítsük fel az egészet, majd a tűzről levéve keverjük bele a margarint. Óvatosan folyassuk a mázt a tésztára, fedjük be vele egyenletesen az egészet.
1 éjszakára tegyük a tortánkat hűvös helyre, hogy megpuhuljon, és összeérjenek az ízek.
Egyszerű és nagyon finom. Míg sülnek a lapok, addig elkészítem a krémet, és ahogy hűlnek ki a lapok, már kenem is a krémet rájuk. Mikor az utolsó lap hűl, addig megcsinálom a mázat. Szórócukorral díszítettem.
1. Két piskótatekercset sütünk, lekvárral megkenjük. 2. Egy mélyebb tálat folpackkal kibélelünk és körbe rakjuk a felszeletelt piskótatekerccsel. (kb. 1.5-2 cm-es szeletekre vá...
Elkészítési idő:Először a krémet és a trüffelgolyó alapot készítjük el, lehetőleg előző este. A krémhez a tejszínt az apróra tördelt csokoládéval, a vanílirúd kikapart belsejével és a resze...
Elkészítési idő:A tésztához a tojások sárgáját a cukrok felével habosra keverjük, azután hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, a mákot és a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét a maradék c...
Elkészítési idő: 1 óra 15 p