- 2 kg cékla
- 50 g 1:4 édesítőszer
- 300 ml 10%-os ecet
- 2 kanál só
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 késhegynyi befőtt tartósító üvegenként
■ A befőttesüvegeket forró vízben sterilizáljuk.
■ A céklát meghámozzuk, felkarikázzuk és annyi vízben, amennyi ellepi, kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
■ 1,5 liter vízben keverjük el az édesítőt, az ecetet, a sót és a köményt majd addig forraljuk, amíg feloldódnak.
■ A céklát az üvegekbe pakoljuk, majd elosztjuk rajtuk az ecetes-édesítős vizet.
■ Mindegyikre szórunk a tartósítóból és rátesszük a fedőt.
■ Fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket és kb. 5 percet így hagyjuk.
■ Ezután forgassuk vissza őket és 2-3 napra tegyük száraz dunsztba. (Egy nagyobb edénybe vagy dobozba tegyünk több réteg ruhát, törölközőt, bugyoláljuk be és abban hagyjuk kihűlni.)
Az uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne :( ) a hagymát megtisztítjuk. Reszelőn vagy konyhai robot...
Elkészítési idő: 1,5 Nehézség: NehézÖsszekeverjük a felaprított hozzávalókat, majd rétegezve megszórjuk a fűszerekkel. 24 óra alatt többször átforgatjuk, utána üvegekbe töltve tároljuk. Nem romlik meg akkor sem, ha f...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű. A paradicsompaprikát átválogatjuk és több vízben megmossuk. 2. Kicsumázzuk, a magjaitól megtisztítjuk és cikkekre vágjuk. 3. Az ecetet összekeverjük a cukorral meg a sóval é...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az uborkát többszöri váltott vízben alaposan megmosom, megsúrolom, végeitől megszabadítom. 2. A hagymát megpucolom. 3. Az uborkát héjastól és a hagymát uborkagyalun nagy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű