- 1 kg burgonya
- 500 g finomliszt
- 2 fej hagyma
- só
- olaj
◾️A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk.
◾️Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és sós vízben megfőzzük.
◾️Közben a hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és olajon megpirítjuk (Fontos, hogy tényleg meg kell pirítani és nem csak dinsztelni kell.).
◾️Ha megfőtt a krumpli, annyi vizet öntünk le róla, hogy kb. 1-2 cm-el a krumpli alá érjen a vízszint, majd egy krumplinyomóval összetörjük.
◾️Elkezdjük hozzáadagolni a lisztet. (NE adjuk hozzá rögtön az összeset, mert a krumpli nedvesség tartalmától függőben, lehet, hogy nem lesz szükség a teljes mennyiségre.) A krumpliba egy fakanál segítségével keverjük bele a lisztet, majd tegyük vissza a tűzhelyre és alacsonyabb lángon kezdjük keverni.
◾️Egy kézimixer dagasztókarját használjuk a keveréshez. Folyamatosan keverjük, mert könnyen leég.
◾️Kb. 10 percig keverjük felváltva a géppel és a fakanállal is, hogy az alját is áttudjuk mozgatni rendesen.
◾️Ha úgy ítéljük meg, hogy még lágy a massza, adjunk még hozzá kevés lisztet, majd újabb 10 percet főzzük még folyamatosan kevergetve.
◾️Ha túl kemény lenne, pici vizet adjunk hozzá.
◾️A pirított hagymát egy nagyobb edénybe tesszük.
◾️A megfőtt "tésztából" kicsi gancákat, gombócokat szaggatunk (Ez úgy a legegyszerűbb, hogy egy fakanálról vagy fa teflonlapátról egy késsel a pirított hagymára szaggatjuk.).
◾️A gancákat a hagymával összekeverjük és már fogyaszthatjuk is.
Tejföllel, túróval, pirított szalonnapörccel is fogyaszthatjuk.
Keverjük össze a túrót a tojás sárgájával és a zabkorpával, keverjünk hozzá ízlés szerint eritritolt, majd jól dolgozzuk össze az egészet. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, m...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA zabpelyhet elkeverjük a búzacsírával, felöntjük a tejjel, 20-30 percet állni hagyjuk. Hozzáadjuk a citromlét, édesítőt, a lereszelt almát és a tojást, alaposan elkeverjük, és kev...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A brokkolit rózsáira szedjük, a burgonyát, sárgarépát és a fokhagymát meghámozzuk, megmossuk. A brokkolirózsákat forrásban lévő, enyhén sós, a fokhagymával és a babérlevelekkel...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA zöldségeket alaposan mossuk meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le őket és tegyük egy nagy keverőtálba. (Ne nyomkodjuk ki!) A vöröshagymát pucoljuk meg, majd aprítsuk fel és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű