menu

Családireceptkönyv.hu

Somlói galuska


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A vaníliás piskóta hozzávalói:
- 2 tojás
- 1 kávéskanál 1:4 édesítőszer
- 2 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- pár csepp vaníliaaroma

A kakaós piskóta hozzávalói:
- 2 tojás
- 1 kávéskanál 1:4 édesítő
- 2 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- 1 kanál kakaópor

A diós piskóta hozzávalói:
- 2 tojás
- 1 kávéskanál 1:4 édesítő
- 1 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 kanál darált dió

A vaníliás krém hozzávalói:
- 3 tojássárgája
- 37 g 1:4 édesítő
- 400 ml tej
- 6 g keményítő
- 1 csomag zero vanillin cukor
- 50 g margarin

A szirup hozzávalói:
- 300 ml víz
- 37 g 1:4 édesítő
- 100 ml rum vagy 1 teáskanál rumaroma
- 1 narancs reszelt héja

A csokiöntet hozzávalói:
- 125 ml víz
- 25 g 1:4 édesítő
- 25 g kakaópor
- 25 g étcsoki
- pár csepp rumaroma vagy 25 ml rum

A rétegezéshez:
- mazsola
- durvára vágott dió

A tetejére:
- kakaópor
- tejszínhab

Elkészítés:


◾️A piskótáknál a tojásokat elkezdjük kihabosítani (nem kell szétválasztani).
◾️Ha már kezd habosodni hozzáadjuk az édesítőt és keményebb habbá verjük.
◾️Ezután hozzászitáljuk a száraz hozzávalókat (a vaníliás esetében hozzáadjuk az aromát is), egy sütőpapíros tepsibe öntjük a masszát és 150 fokra előmelegített sütőben kb. 8 percet sütjük.
◾️Mindegyik piskótánál így járunk el.
◾️A tejet elkezdjük melegíteni.
◾️A tojások sárgájához hozzáadjuk az édesítőt, a keményítőt és a vaníliás cukrot.
◾️A tejből elveszünk egy picit és kikeverjük vele a tojásos masszát.
◾️Ezután a többi tejhez adjuk a krémet és sűrűre főzzük.
◾️Végül elkeverjük benne a margarint.
◾️Megvárjuk míg teljesen kihűl.
◾️A sziruphoz minden összetevőt egy lábasban felmelegítünk.
◾️A mazsolát rumba áztatjuk.
◾️A csokiöntetnél a a vizet, az édesítőt, a kakaóport és a rumot felmelegítjük (ne hagyjuk ott, mert nagyon gyorsan kifut) és utána hozzáadjuk a csokit.
◾️A rétegezés:
▪️Egy közepes tepsi vagy edény aljára tesszük a diós piskótát.
▪️Meglocsoljuk a sziruppal, megkenjük a krémmel (úgy csináljuk, hogy a tetejére is maradjon kb. 2 kanálnyi) majd megszórjuk a mazsolával és dióval.
▪️Erre kerül a kakaós lap majd krém, mazsola és dió.
▪️Végül jöhet a vaníliás piskóta.
▪️Ezt már csak a maradék krémmel kenjük meg és szórjuk meg vékonyan kakaóporral.
◾️Tálaláskor tegyünk rá tejszínhabot és csurgassuk meg az öntettel.

Somlói galuska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Angéla
Omlós krémes
Omlós krémes

Tészta 1. A hozzávalókat összekeverjük a lisztben, lágy tésztát gyúrunk belőle. Arra vigyázzunk, ne legyen ragadós, de ne legyen kemény sem! 2. A tésztát három részre osztjuk. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Madártej szelet
Madártej szelet

A piskótához a 8 tojásfehérjét a cukorral habbá verjük. 8 ek lisztben elkeverjük a sütőport, a kemény habhoz adjuk, és megsütjük. (Közepes hőfokon 15-20 perc alatt sül meg.) A kr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Krémes rétes
Krémes rétes

A tojássárgáját habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és felöntjük a tejjel. Lassú tűzön főzni kezdjük, folyamatosan kavargatjuk, amíg besűrűsödik a krém. Majd levesszü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Krisztina
Méteres kalács
Méteres kalács

5 tojássárgáját 25 dkg cukorral kikeverjük. 1 dl étolajat vagy 10 dkg vajat, 1 dl langyos vizet lassan hozzáadjuk, és végül 25 dkg lisztet, ¾ csomag sütőport és az 5 tojás keményre...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk