menu

Családireceptkönyv.hu

Somlói galuska


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A vaníliás piskóta hozzávalói:
- 2 tojás
- 1 kávéskanál 1:4 édesítőszer
- 2 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- pár csepp vaníliaaroma

A kakaós piskóta hozzávalói:
- 2 tojás
- 1 kávéskanál 1:4 édesítő
- 2 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- 1 kanál kakaópor

A diós piskóta hozzávalói:
- 2 tojás
- 1 kávéskanál 1:4 édesítő
- 1 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 kanál darált dió

A vaníliás krém hozzávalói:
- 3 tojássárgája
- 37 g 1:4 édesítő
- 400 ml tej
- 6 g keményítő
- 1 csomag zero vanillin cukor
- 50 g margarin

A szirup hozzávalói:
- 300 ml víz
- 37 g 1:4 édesítő
- 100 ml rum vagy 1 teáskanál rumaroma
- 1 narancs reszelt héja

A csokiöntet hozzávalói:
- 125 ml víz
- 25 g 1:4 édesítő
- 25 g kakaópor
- 25 g étcsoki
- pár csepp rumaroma vagy 25 ml rum

A rétegezéshez:
- mazsola
- durvára vágott dió

A tetejére:
- kakaópor
- tejszínhab

Elkészítés:


👉A piskótáknál a tojásokat elkezdjük kihabosítani (nem kell szétválasztani). Ha már kezd habosodni hozzáadjuk az édesítőt és keményebb habbá verjük. 👉Ezután hozzászitáljuk a száraz hozzávalókat (a vaníliás esetében hozzáadjuk az aromát is), egy sütőpapíros tepsibe öntjük a masszát és 150 fokra előmelegített sütőben kb. 8 percet sütjük. Mindegyik piskótánál így járunk el.
👉A tejet elkezdjük melegíteni.
👉A tojások sárgájához hozzáadjuk az édesítőt, a keményítőt és a vaníliás cukrot.
👉A tejből elveszünk egy picit és kikeverjük vele a tojásos masszát.
👉Ezután a többi tejhez adjuk a krémet és sűrűre főzzük.
👉Végül elkeverjük benne a margarint. Megvárjuk míg teljesen kihűl.
👉A sziruphoz minden összetevőt egy lábasban felmelegítünk.
👉A mazsolát rumba áztatjuk.
👉A csokiöntetnél a a vizet, az édesítőt, a kakaóport és a rumot felmelegítjük (ne hagyjuk ott, mert nagyon gyorsan kifut) és utána hozzáadjuk a csokit.
👉A rétegezés:
👉Egy közepes tepsi vagy edény aljára tesszük a diós piskótát.
👉Meglocsoljuk a sziruppal, megkenjük a krémmel (úgy csináljuk, hogy a tetejére is maradjon kb. 2 kanálnyi) majd megszórjuk a mazsolával és dióval.
👉Erre kerül a kakaós lap majd krém, mazsola és dió. 👉Végül jöhet a vaníliás piskóta.
👉Ezt már csak a maradék krémmel kenjük meg és szórjuk meg vékonyan kakaóporral.
👉Tálaláskor tegyünk rá tejszínhabot és csurgassuk meg az öntettel 😊.

Somlói galuska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fitnesz kinder tejszelet
Fitnesz kinder tejszelet

A tojások sárgáját a mézzel vagy édesítővel habbá verjük. Hozzáadjuk a kakaót és a keményítőt (a keményítő elhagyható, próbáltam keményítővel és nélküle is. Az egyetlen különbség a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Dobos torta Eta módra
Dobos torta Eta módra

2 keverést csinálok: 6 tojásból, 12 dkg porcukorral, 12 dkg lisztből, pici sütőporral. Ez hagyományos piskótatészta alap elkészítése. A tepsikre teszek a kivágott sütőpapírból, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Négy emelet mennyország
Négy emelet mennyország

Kell egy 22 cm átmérőjű tortaforma, amibe a rétegeket fogjuk belesimítani a következő sorrendben. A legalsó kakaós réteghez a kekszet ledaráljuk és a puha vajjal elmorzsoljuk, maj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Csokihabos profiterol
Csokihabos profiterol

A vízbe beletesszük a vajat, sót, cukrot, kevergetve felforraljuk, míg a vaj elolvad. Hozzáadjuk a lisztet, közepes lángon kevergetjük, míg el nem válik az edény oldalától, aljátó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk