menu

Családireceptkönyv.hu

Somlói torta


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Piskótaalap:
- 3 tojás
- 150 g eritrit a sárgájához
- 60 g eritrit a fehérjéhez
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl tej
- 3/4 csomag sütőpor
- nagy csipet só

Diós piskótához:
- 20 g darált dió
- 46 g liszt

Vaníliás piskótához:
- 66 g liszt
- őrölt vanília vagy vaníliakivonat

Kakaós piskótához:
- 124 g liszt
- 8 g cukrozatlan kakaópor

Vaníliakrém:
- 8 db tojássárgája
- 155 g eritrit
- 50 g étkezési keményítő
- őrölt vanília vagy vaníliakivonat
- 615 g tej
- 6 db lapzselatin
- 45 g vaj
- 225 g habtejszín hidegen

Narancsos tejcsoki ganache:
- 200 g tejcsokoládé
- 200 g habtejszín szobahőmérsékleten
- 4 csepp narancsolaj

Narancsos étcsoki ganache a csurgatáshoz:
- 70 g étcsokoládé
- 70 g habtejszín szobahőmérsékleten
- 1 csepp narancsolaj

Csokigolyókhoz:
- darált keksz vagy piskótamaradék

Elkészítés:


◾️A háromféle piskótával kezdünk.
▪️A kisebb adag édesítővel a fehérjéből habot verünk.
▪️A tojássárgáját kihabosítjuk a többi édesítővel, majd belekeverjük az olajat, a csipet sót és a tejet.
▪️A fehérjehabot és a tojáshabot is elnegyedeljük.
▪️A diós piskótához az egyik negyed sárgájás masszába belekeverjük a darált diót és lisztet és a sütőpor negyedét, majd a fehérjehab negyedét.
▪️A vaníliás piskótához egy másik negyedbe a vanília, liszt és a sütőpor további negyede kerül, és a fehérjehab egy negyede.
▪️A kakaós piskótához a maradék két negyed sárgájához kerül a kakaópor, liszt és a sütőpor fele, majd óvatosan beleforgatva a megmaradt fél adag fehérjehab.
▪️A masszákat alul sütőpapírral leterített 18-as formákba öntjük, és kb. negyed óra alatt 180 fokos sütőben – légkeverés nélkül – készre sütjük.
▪️Tűpróbával ellenőrizzük.
▪️Mivel egyszerre ennyi valószínűleg nem fér a sütőbe, mehet két részletben.
▪️A kész piskótákat kivágjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
▪️Ha kihűlt, a kakaós piskótát félbevágjuk.
◾️A vaníliakrémet már előző nap elkészíthetjük.
◾️Ehhez a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a keményítővel.
◾️A tejet felforraljuk, és apránként – folyamatos keverés mellett – a tojásos keverékhez öntjük.
◾️Visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett, közepes hőfokon, besűrítjük (egyet-kettőt rottyanjon!).
◾️Levesszük, hozzáadjuk a vajat és az előzetesen jéghideg vízbe áztatott, majd jól kifacsart zselatinlapokat.
◾️A vaníliakrémet a a felszínén légmentesen lefóliázzuk, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk kihűlni.
◾️Végül a hideg tejszínből habot verünk, és a krémbe forgatjuk.
◾️Behűtjük.
◾️Jöhet a narancsos tejcsoki ganache.
◾️Ennek mennyisége változtatható annak függvényében, tálaláskor mennyire bőven szeretnénk meglocsolni vele a szeleteket.
◾️A tejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított csokira öntjük.
◾️Két percet állni hagyjuk, majd elkeverjük, ha szükséges, botmixerrel rásegítünk.
◾️Narancsolajjal ízesítjük.
◾️Összeállítjuk a tortát.
▪️Egy tiszta tortakarikába belehelyezzük az egyik kakaós piskótalapot, és alaposan megcsurgatjuk narancsos csoki ganache-sal, amit el is kenünk rajta, hogy hogy jól beszívja.
▪️Rákenjük a vaníliakrém harmadát, megszórjuk aprított dióval.
▪️És itt jön el a mazsolafanatikusok ideje: aki szeretne, szórjon azt is bátran.
▪️Majd következik a vaníliás piskóta, tejcsoki ganache, vaníliakrém és dió.
▪️Újabb kakaós lappal folytatjuk, amit szintén megcsurgatunk, megkenünk a narancsos casokiöntettel.
▪️Rá a maradék vaníliakrém és dió kerül, végül a diós piskótával zárjuk a sort, amit még a ráhelyezés előtt meglocsolunk a csokiöntettel, és meglocsolt felével lefelé helyezzük a vaníliakrém tetejére.
◾️A tortát behűtjük.
◾️Amikor megdermedt a torta, elkészítjük az étcsoki ganache-t hasonló módon a fentiekhez.
◾️A tortát kiszabadítjuk a formából, és megcsurgatjuk a csokikrémmel.
◾️Elkészítjük a csokigolyókat.
▪️Ehhez a piskótamaradékot vagy a darált kekszet összegyúrjuk egy kevés csoki ganache-sal és megformázzuk, majd a torta tetejére halmozzuk.

Somlói torta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: maria
Bruni torta
Bruni torta

Elsokent elkeszitjuk a tortalapot ,felverjuk a tojasok feherjet cukorral kemeny habnak majd hozza adjuk a kakaot ,lisztet es a diot .Torta formaba sutjuk 20 perc alatt 180 fokon...

Elkészítési idő: kb 1 ora
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsóka
Joghurt torta  Füzike
Joghurt torta Füzike

A joghurtot, kefirt, cukrot, vaníliacukrot, és a zselatint egy lábasba felmelegítem. Forralni nem szabad! LEHŰTJÜK és beletesszük a felvert tejszínhabot, amivel összekeverjük. A...

Elkészítési idő: 2
Nehézség: Közepes
share
Avatar Emeletes torta rögzítése
Emeletes torta rögzítése

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ruman Imre
Franciakrémes torta
Franciakrémes torta

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni. 2 cipót formálunk belőle, kinyújtjuk és nagy gáztepsi hátán megsütjük, majd két egyenlő kör alakú lapot vágun...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk