Az ősz és a hideg idő automatikus sütögetési kedvvel szokott párosulni. Az ősz egyik kedvelt gyümölcse pedig az alma, és rengeteg, jobbnál jobb sütit lehet készíteni felhasználásával. Szerintem azt mindenki tudja, hogy az alma levet enged, ezért sütikbe érdemes reszelve, majd kicsavarva tenni, és azzal sem mondtam sok újat, hogy az őrölt fahéj, a citromhéj és a szegfűszeg az, amivel ízesíteni szoktuk.
Az almás tészta, az a klasszikus is – kedves férjemtől megtudtam – más-más az ő családjukban és a mienkben. Ők is máshogy csinálják és én is más receptet hoztam otthonról magammal. De megette, hiába nem az ő rokonaitól jött a recept! ? (Miért nem gyúrt tészta, hanem kelesztett? Mert az én drága dédpapám olyan volt, hogy ha valami nem kelt tésztából készült, azt nem tartotta süteménynek. A tortát sem. Így hát dédmamám és nagymamám mindent kelt tésztából volt kénytelen készíteni. Közel 100 évet éltek a dédszüleim, abból több, mint 70-et együtt, úgyhogy annyira nem lehetett rossz alapötlet ez a fajta fejet hajtás a férj akarata előtt.)
KLASSZIKUS ALMÁS TÉSZTA
Hozzávalók:
30 dkg búzafinomliszt
2 dkg friss élesztő
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
2 dl langyos tej + fél dl az élesztő felfuttatásához
5 dkg margarin
Töltelék:
5-6 nagy db alma reszelve
2-3 ek kristálycukor
őrölt fahéj, citromhéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint
1 ek búzadara
Elkészítés:
Felfuttatjuk az élesztőt. A tejben megmelegítjük a margarint. Hozzáöntjük a cukrot. A lisztet és a sót elkeverjük, erre öntjük a margarinos-tejes keveréket, majd az élesztőst is, és kidagasztjuk. (Aki kenyérsütő géppel készíti, az egyszerűen összeborítja az összes hozzávalót és úgy csinálja meg.) A tésztát hűtőbe tesszük 1-2 órára letakarva, hogy szépen megkeljen.
Az almákat feldaraboljuk, lereszeljük. Odahívjuk férjet, hogy csavarja ki jó alaposan. A kicsavart almalevet odaadjuk a gyerekeknek. (Frissen csavart 100%-os almalé – kell ennél jobb vitaminforrás a sütievéshez? ? ) A reszelt, csavart almához tesszük a cukrot, a citromhéjat, valamint a fűszereket, alaposan összekavarjuk.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
Egy nagy, zománcos tepsit kikenünk-lisztezünk (margarin/zsír és liszt).
A hűtőből kivett tésztát ketté vesszük. Az egyik lapot lisztezett deszkán kinyújtjuk a tepsi méretére, majd a nyújtófára feltekerve áthelyezzük. (Könnyebb így, mert vékony a tészta.) Erre szórjuk a búzadarát, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta az almát. A tészta másik felét is kinyújtjuk, ugyanúgy rásimítjuk a töltelékre, mint az első felet. A tetejét megszurkáljuk.
A sütőben aranybarnára sütjük. Aki akarja, porcukorral megszórhatja
A mézet a fűszerkeverékkel felforraljuk, levesszük a tűzről és beletesszük a rámát, simára keverjük, majd hagyjuk kihűlni! A cukrot az egész tojásokkal habosra kikeverjük és a kih...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes1. Separa ouale. 2. Bate spuma albusurile. 3. Mixeaza galbenusurile cu ambele tipuri de zahar si cu apa. 4. Pune untul taiat cubulete peste galbenusuri. Mixeaza pana cand se omo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekeverjük. Serpenyőben kisütjük, egy kevés olajat teszünk alá. Kb. 10 db palacsinta lesz belőle.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTegyünk egy meleg tálba fél bögre meleg vizet,szórjuk rá az összemorzsolt élesztőt,majd keverjük el a vízben. Adjuk hozzá a maradék meleg vizet,a cukrot,a tejet,a vajat,a sót és 2...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű