Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

kelt almás


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



Az ősz és a hideg idő automatikus sütögetési kedvvel szokott párosulni. Az ősz egyik kedvelt gyümölcse pedig az alma, és rengeteg, jobbnál jobb sütit lehet készíteni felhasználásával. Szerintem azt mindenki tudja, hogy az alma levet enged, ezért sütikbe érdemes reszelve, majd kicsavarva tenni, és azzal sem mondtam sok újat, hogy az őrölt fahéj, a citromhéj és a szegfűszeg az, amivel ízesíteni szoktuk.


Az almás tészta, az a klasszikus is – kedves férjemtől megtudtam – más-más az ő családjukban és a mienkben. Ők is máshogy csinálják és én is más receptet hoztam otthonról magammal. De megette, hiába nem az ő rokonaitól jött a recept! ? (Miért nem gyúrt tészta, hanem kelesztett? Mert az én drága dédpapám olyan volt, hogy ha valami nem kelt tésztából készült, azt nem tartotta süteménynek. A tortát sem. Így hát dédmamám és nagymamám mindent kelt tésztából volt kénytelen készíteni. Közel 100 évet éltek a dédszüleim, abból több, mint 70-et együtt, úgyhogy annyira nem lehetett rossz alapötlet ez a fajta fejet hajtás a férj akarata előtt.)



KLASSZIKUS ALMÁS TÉSZTA



Hozzávalók:

30 dkg búzafinomliszt
2 dkg friss élesztő
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
2 dl langyos tej + fél dl az élesztő felfuttatásához
5 dkg margarin
Töltelék:

5-6 nagy db alma reszelve
2-3 ek kristálycukor
őrölt fahéj, citromhéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint
1 ek búzadara

Elkészítés:


Elkészítés:

Felfuttatjuk az élesztőt. A tejben megmelegítjük a margarint. Hozzáöntjük a cukrot. A lisztet és a sót elkeverjük, erre öntjük a margarinos-tejes keveréket, majd az élesztőst is, és kidagasztjuk. (Aki kenyérsütő géppel készíti, az egyszerűen összeborítja az összes hozzávalót és úgy csinálja meg.) A tésztát hűtőbe tesszük 1-2 órára letakarva, hogy szépen megkeljen.

Az almákat feldaraboljuk, lereszeljük. Odahívjuk férjet, hogy csavarja ki jó alaposan. A kicsavart almalevet odaadjuk a gyerekeknek. (Frissen csavart 100%-os almalé – kell ennél jobb vitaminforrás a sütievéshez? ? ) A reszelt, csavart almához tesszük a cukrot, a citromhéjat, valamint a fűszereket, alaposan összekavarjuk.

A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.

Egy nagy, zománcos tepsit kikenünk-lisztezünk (margarin/zsír és liszt).

A hűtőből kivett tésztát ketté vesszük. Az egyik lapot lisztezett deszkán kinyújtjuk a tepsi méretére, majd a nyújtófára feltekerve áthelyezzük. (Könnyebb így, mert vékony a tészta.) Erre szórjuk a búzadarát, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta az almát. A tészta másik felét is kinyújtjuk, ugyanúgy rásimítjuk a töltelékre, mint az első felet. A tetejét megszurkáljuk.

A sütőben aranybarnára sütjük. Aki akarja, porcukorral megszórhatja

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anna
Kürtőskalács – a kelt tészták királya!
Kürtőskalács – a kelt tészták királya!

A kelt tészták ez a válfaja úgy készül, hogy 1/2 kg lisztből, 75 g olvasztott vajból, 1/4 liter tejben felolvasztott 25 g élesztőből, 3 tojássárgájából és csipetnyi sóból tésztát g...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Beatrix
Krémsajtos  banános pite
Krémsajtos banános pite

A kekszes alaphoz valókat összegyúrjuk. Ha nem áll össze, lehet még 1-2 evőkanál tejet beletenni .Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformában szétlapítjuk úgy, hogy a peremére is jus...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anna
Diós holdas sütemény
Diós holdas sütemény

lkészítés: (Tepsi mérete: 20x36 cm) 1. A tészta hozzávalóit egy fakanállal jól összekeverjük, majd beleöntjük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Elsimítjuk egyenletesen a tésztát. (É...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Diós muffin
Diós muffin

Először a folyékony hozzávalókat keverjük össze, majd a sütőpor-kakaó-liszt keverékét beleforgatjuk. Formákba öntjük és kb 15-20 perc alatt 180 fokos sütőben sütjük.

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk