menu

Családireceptkönyv.hu

kelt almás


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



Az ősz és a hideg idő automatikus sütögetési kedvvel szokott párosulni. Az ősz egyik kedvelt gyümölcse pedig az alma, és rengeteg, jobbnál jobb sütit lehet készíteni felhasználásával. Szerintem azt mindenki tudja, hogy az alma levet enged, ezért sütikbe érdemes reszelve, majd kicsavarva tenni, és azzal sem mondtam sok újat, hogy az őrölt fahéj, a citromhéj és a szegfűszeg az, amivel ízesíteni szoktuk.


Az almás tészta, az a klasszikus is – kedves férjemtől megtudtam – más-más az ő családjukban és a mienkben. Ők is máshogy csinálják és én is más receptet hoztam otthonról magammal. De megette, hiába nem az ő rokonaitól jött a recept! ? (Miért nem gyúrt tészta, hanem kelesztett? Mert az én drága dédpapám olyan volt, hogy ha valami nem kelt tésztából készült, azt nem tartotta süteménynek. A tortát sem. Így hát dédmamám és nagymamám mindent kelt tésztából volt kénytelen készíteni. Közel 100 évet éltek a dédszüleim, abból több, mint 70-et együtt, úgyhogy annyira nem lehetett rossz alapötlet ez a fajta fejet hajtás a férj akarata előtt.)



KLASSZIKUS ALMÁS TÉSZTA



Hozzávalók:

30 dkg búzafinomliszt
2 dkg friss élesztő
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
2 dl langyos tej + fél dl az élesztő felfuttatásához
5 dkg margarin
Töltelék:

5-6 nagy db alma reszelve
2-3 ek kristálycukor
őrölt fahéj, citromhéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint
1 ek búzadara

Elkészítés:


Elkészítés:

Felfuttatjuk az élesztőt. A tejben megmelegítjük a margarint. Hozzáöntjük a cukrot. A lisztet és a sót elkeverjük, erre öntjük a margarinos-tejes keveréket, majd az élesztőst is, és kidagasztjuk. (Aki kenyérsütő géppel készíti, az egyszerűen összeborítja az összes hozzávalót és úgy csinálja meg.) A tésztát hűtőbe tesszük 1-2 órára letakarva, hogy szépen megkeljen.

Az almákat feldaraboljuk, lereszeljük. Odahívjuk férjet, hogy csavarja ki jó alaposan. A kicsavart almalevet odaadjuk a gyerekeknek. (Frissen csavart 100%-os almalé – kell ennél jobb vitaminforrás a sütievéshez? ? ) A reszelt, csavart almához tesszük a cukrot, a citromhéjat, valamint a fűszereket, alaposan összekavarjuk.

A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.

Egy nagy, zománcos tepsit kikenünk-lisztezünk (margarin/zsír és liszt).

A hűtőből kivett tésztát ketté vesszük. Az egyik lapot lisztezett deszkán kinyújtjuk a tepsi méretére, majd a nyújtófára feltekerve áthelyezzük. (Könnyebb így, mert vékony a tészta.) Erre szórjuk a búzadarát, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta az almát. A tészta másik felét is kinyújtjuk, ugyanúgy rásimítjuk a töltelékre, mint az első felet. A tetejét megszurkáljuk.

A sütőben aranybarnára sütjük. Aki akarja, porcukorral megszórhatja

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Csokoládés mascarponerolád
Csokoládés mascarponerolád

Tegyük a csokoládét a kávéval egy forrásban lévő vízzel teli lábas fölé helyezett edénybe, s kavarás mellett melegítsük, míg a massza egynemű nem lesz. Hagyjuk kissé kihűlni. Keve...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: GereHajnal
Áfonyás diétás muffin
Áfonyás diétás muffin

Az áfonya kivételével turmixold össze a hozzávalókat, majd a végén forgasd bele a gyümölcsöt. Töltsd a masszát szilikonos muffin formákba úgy, hogy a mélyedéseket nagyjából háromne...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Francia citromtorta
Francia citromtorta

A hozzávalókat összegyúrjuk. Kivajazott formába (kb. 23 cm-es) belenyomkodjuk úgy, hogy legyen pereme, mert ebbe öntjük a citromkrémet (kb. 1-1,5 cm a perem). Amíg a többi hozzáv...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Citrusos–fehér csokis töltött csokitábla
Citrusos–fehér csokis töltött csokitábla

1. Az étcsoki 2/3-át vízgőz felett vagy kis lábasban kicsi lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és beletördeljük a maradék csokit, és addig...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk