8 db babapiskóta vagy 10-12 db vajas keksz összemorzsolva
A tejfölös krémhez:
4 dl sűrű tejföl
10 dkg porcukor
2 citrom reszelt héja (1 a krémbe + 1 díszítéshez)
8 dkg szelelt mandula
A citromkrémhez:
4 tojás
18 dkg vaj
20 dkg cukor
1,8 dl facsart citromlé
1 citrom reszelt héja
A citromkrémhez gőzfürdőn a vajat, a cukrot és a tojást közepes lángon folyamatosan kevergetjük, míg szép, selymesen sima, homogén krémet kapunk. Amikor kezd sűrűsödni, akkor csurgatjuk csak hozzá a citromok levét, valamint beleszórjuk reszelt héját is, hogy igazán intenzív legyen az íze. Amint besűrűsödött, a tűzről levéve hideg vízbe tesszük a habüstöt, hogy lehűljön a krém.
Közben összeállítjuk a tejfölös krémet. A magas zsírtartalmú tejfölt porcukorral és reszelt citromhéjjal simára keverjük.
Száraz serpenyőben megpirítunk a szeletelt mandulát, félretesszük.
Amint kihűlt a citromkrém, rétegezzük a desszertünket: alulra kerül az összemorzsolt piskóta vagy keksz, ezután jöhet a citromkrém, majd az édes tejfölkrém, a tetejére a pirított mandula vagy kevés kekszmorzsa.
Fogyasztásig hűtőbe tesszük, de minimum 1-1,5 órát hagyjuk hűlni.
A gesztenyét, kekszet, cukrot, rumot a tejjel összedolgozzuk és egy kapcsos tortaforma (26 cm-es) aljába nyomkodjuk. A pudingokat a cukorral, tejben sűrűre főzzük. Ha langyosra hű...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű1 dl langyos tejben kevés liszttel és egy csipet cukorral az élesztőt felfuttatjuk. Liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd a maradék langyos tejet, a tojássárgákat, a...
Elkészítési idő: 50 Nehézség: KözepesA darált háztartási kekszet és a diót összekeverjük a sárgabaracklekvárral. Golyókat formázunk belőle, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Az étcsokit felolvasztjuk, és a golyókat m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. 2. Az almát a cukorral és a fahéjjal megpároljuk és kihűtjük. Ha híg lenne, egy kis darált keksszel...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz