Családireceptkönyv.hu

Koraőszi gombaleves


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 hagyma
4 répa
2 petrezselyemgyökér
60 dkg vegyes gomba
1 csokor petrezselyem
2 ek pirospaprika

olaj
2 l víz
50 dkg főtt krumpli
12 dkg liszt
1 tojássárgája
1 mogyorónyi vaj
tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:


A krumplit héjában megfőzzük sós vízben, lehúzzuk a héját, krumplinyomóval áttörjük, hagyjuk kihűlni.
A hagymát felaprítjuk. Egy nagyobb fazékban kevés olajat hevítünk, rádobjuk, üvegesre pároljuk.
A megtisztított, feldarabolt répát, gyökeret a hagymára dobjuk, majd a gombát is. Sózzuk, borsozzuk, addig sütögetjük, amíg elpárolog a gomba leve.
Ekkor félrehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, átforgatjuk, visszatesszük a tűzre, és rögtön felöntjük a vízzel.
Közepes lángon puhára főzzük benne a zöldséget nagyjából 40 perc alatt.
Amíg fő a leves, a kihűlt és áttört krumplit összegyúrjuk a liszttel, egy kevés sóval, a tojássárgájával és a vajjal. Épp csak addig dolgozzunk vele, amíg összeáll a tészta. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle.
Ha kész a leves, beleszórjuk a felaprított petrezselymet, beledobáljuk a gombócokat, és addig főzzük, amíg feljönnek a tetejére. Ekkor lezárhatjuk a tűzhelyet. Tejföllel tálaljuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Zsuzsa
Lengyel cékla leves
Lengyel cékla leves

Felaprítjuk a hagymát és az olívaolajon üvegesre pároljuk. Megmossuk, meghámozzuk a sárgarépát, burgonyát, céklát és egyforma, apró kockákra vágjuk őket, majd hozzáadjuk a hagym...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Parasztgulyás recept
Parasztgulyás recept

A vöröshagymát, a fokhagymát, és a szalonnát vágjuk fel apróra. 2. Lépés A krumplit vágjuk kisebb kockákra, a sárgarépát vékonyan szeleteljük fel. A paradicsomot vágjuk cikkekr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zöldbableves(kezdőknek)
Zöldbableves(kezdőknek)

Friss zöldbabból finomabb, mint mireltből, de a mirelt hamarabb megpuhul. Anyukám ecettel és tejföllel csinálta, de én a férjem ízlése szerint, borsodiasan készítem: se ecet, se t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Marha - Húsleves 1 - OK
Marha - Húsleves 1 - OK

1. A húst leöblítjük, a csont közepén lévő velőt bedörzsöljük sóval, hogy fövés közben ki ne pottyanjon. 2. Felöntjük 3 liter hideg vízzel, felforraljuk, első habját leszedjük,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk