Családireceptkönyv.hu

Almás szalagos fánk


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Adag: 30 darab
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


2 dl tej
50 g porcukor
30 g élesztő
500 g finomliszt
6 tojássárgája
1 csipet só
100 g Ráma margarin
2 ek rum
2 darab alma
fél citrom leve
30 g dúrvára vágott dió
1 csipet őrölt fahéj
50 g baracklekvár
olaj a sütéshez
vaníliás cukor a szóráshoz

Elkészítés:


1. A tejet langyosítjuk, az egyik 1 dl tejben elkeverünk 1 kk cukrot, az élesztőt és 1 ek lisztet, majd hagyjuk 2x-esére megkelni. A másik 1 dl tejben elkeverjük a 6 tojássárgáját.
A lisztet kimérjük, majd hozzáöntjük a megkelt trutyit, majd a tojásos trutyit, a maradék cukrot, sót, és fakanállal jól összedolgozzuk. Majd bele a langyos margarint, és végül a rumot.

2. A kész tészta tetejére egy kicsi lisztet szórunk, konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 2x-esére kelesztjük.

3. Az almákat kimagozzuk, meghámozzuk, majd vékonyabb gerezdekre vágjuk. Gyorsan beleforgatjuk a citromlébe, majd lecsepegtetjük. Egy kis tálban a diót összekeverjük a fahéjjal.

4. A tésztát átgyúrjuk, 2 cipóra osztjuk, majd 3 mm vastag, kb. 40x40 cm-es lapokra nyújtjuk. Az egyik lapon egy 6cm átmérőjű pogácsaszaggatóval megjelöljük a fánkok helyét (még nem szúrjuk ki!). Mindegyik közepére teszünk egy pötty lekvárt, egy kis fahéjas diót, és 1 darabka almát.
Majd az egészet betakarjuk a másik tésztalappal, és a közöket gondosan lenyomkodjuk.

5. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat és lisztezett tálcára rakjuk őket. A tetejüket megkenyjük olajjal, majd betakarjuk őket előbb folpackkal, majd konyharuhával és 20 percig kelni hagyjuk.

6. Egy nagy lábasban felforrósítunk 3 ujjnyi olajat, beleteszünk 6-8 fánkot, lefedjük, és lassú tűzön 4-5 percig sütjük. Majd óvatosan megfordítjuk a fánkokat és fedő nálkül aranysárgára sütjük. Papírkendőre pakoljuk őket, és ha egy kicsit hűltek megszórjuk a tetejüket vaníliás cukorral.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kis átalakítással csokis fánk is lehet belőle, de mindkettő eszméletlen finom, igazi nagyi fánk ;)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Erika
Almás habos
Almás habos

A tésztához tojásokat kettéválasztjuk és a sárgákat habosra, fehérre keverjük a cukorral. A liszthez hozzáadjuk a sütőport. A tojások fehérjét keményre felverjük. A cukros krémhez...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Császármorzsa
Császármorzsa

A lisztet elkeverjük (Igen, tényleg csak ilyen kevés liszt kell bele!) a búzadarával, majd ráöntjük a tejet. Azzal is alaposan elvegyítjük, és a keveréket egy órán át hagyjuk állni...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Kapros, túrós lepény
Kapros, túrós lepény

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókuszhabos csiga
Kókuszhabos csiga

A hideg vajat lereszeljük a a sajtreszelőn és 20 percig puhulni hagyjuk. Az élesztőt, a cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A vajat a liszttel, cukorral, sóval el...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk