2 koszorúhoz:
A tészta:
50 dkg finomliszt
csipet só
csapott ek. fahéj
2,5 dl tej
3 dkg élesztő
10 dkg cukor
10 dkg lágy vaj vagy margarin
2 tojás
A töltelék:
12 dkg vaj
15 dkg cukor
15 dkg őrölt dió
pici fahéj
2 ek. liszt
A tetejére:
1 tojássárgája
aprított dió
A tésztához az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, fahéjjal, a közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a maradék cukrot és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Az egészet kicsit kézzel összemorzsoljuk, aztán jöhet a robotgép dagasztókarja. Miután kitartó dagasztással tésztává formáltuk, meleg helyen, letakarva kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Ehhez felolvasztjuk a vajat, elkeverjük a cukorral, dióval, a fahéjjal és a liszttel.
Miután a tésztánk szépen megkelt, téglalap formára kinyújtjuk és rámorzsoljuk a tölteléket (ekkorra a vaj ugyanis kicsit már megdermedt és morzsalékos). A hosszabb oldalánál feltekerjük, kör formájúra alakítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Egy nagy sütőlap két sarkában pont elfér a két koszorú. Megint kelesztjük, majd 16 egyenlő részre beirdaljuk. Tojássárgájával megkenjük és aprított diót szórunk rá.
Előmelegített sütőben mérsékelt lángon kb. 40 percig sütjük (tűpróba).
Először a folyékony hozzávalókat keverjük össze, majd a sütőpor-kakaó-liszt keverékét beleforgatjuk. Formákba öntjük és kb 15-20 perc alatt 180 fokos sütőben sütjük.
Elkészítési idő: 0.5 óra Nehézség: KönnyűA csokoládét vízgőz fölött összeolvasztjuk a vajjal, majd kihűtjük. (De semmiképp sem szabad újra megszilárdulnia.) A tojásokat habosra, krémesre keverjük a cukorral, ezután hozzá...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA túrót ,és a cukrot elkeverem egy villával. Hozzákeverem a tojást, a reszelt citromhéjat, és végül a sütőporos lisztet. Nekem 5 ek. liszttel olyan állagú lett, hogy vizes kézzel g...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű1. 3 tojássárgáját három egész tojással és 20 dkg cukorral kikeverünk, majd hozzáadjuk a fehérjékből felvert habot és a sütőporos lisztet. 2. Egy kizsírozott tepsibe, vagy kugl...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű