menu

Családireceptkönyv.hu

Lencsefőzelék ala Ancsi


Írta:

Elk. idő: fél óra
Adag: 3 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg lencse
1 fej hagyma
2 nagy vagy 4 kicsi babérlevél
1 szál zellerlevél
1 szál füstölt kolbász
1 fakanál Vegeta
fél fakanál só
egy kevés olaj
6 kis fakanál liszt (kb. 6 dkg)
1 fakanál pirospaprika
3 nagy vagy 6 kicsi gerezd fokhagyma
1 evőkanál 6%-os ecet
kb. 2 dl tejföl (1 kis poharas) - de tejföl nélkül is finom :)

Elkészítés:


Egy kisebb tálba mérd ki a 25 dkg lencsét. A csapnál engedj rá vizet, és markolászással jól mosd át a lencsét. Utána öntsd át egy tésztaszűrőbe, öblítsd át, és csöpögtesd le. Borítsd át a lencsét egy 3-4 literes lábosba, öntsd fel 1 liter vízzel, és tedd oda főni. Tedd a pár szem babérlevelet és az egy szál zellerlevelet. Fedd le, és felforrásig egész lángon főzd!

Mosd meg a szál kolbászt meleg vízzel, és vágd négyfelé. Hogy könnyebben lehúzd a héját, mindegyik darabon hasítsd fel hosszában a bőrt. Dobd a kolbászdarabokat a lábosba.

Most jön a hagyma. Pucold meg, vágd fel apróra, és a felét kapard a lábosba a lencséhez. (A másik fele majd a rántásba kell.) A lencse hamar puhul, felforrástól számítva 20 perc alatt félpuha lesz. Ekkor kell csak bele: 1 fakanál Vegeta + fél fakanál só.

Ha már csak 5 perc van hátra a 20-ból, akkor elkezdheted csinálni a rántást. Egy teflonserpenyőbe önts egy kevés olajat (kb. 2 evőkanálnyit), és kapard bele a hagyma másik felét. Párold egy kicsit, csak amíg üveges nem lesz, aztán tégy hozzá 6 kis fakanál lisztet.

Állandó keverés mellett pirítsd aranyszínűre. (Ha nagyon nehezen keverhető, homokszerű, akkor önts még hozzá egy kis olajat.) Szórj rá egy fakanál pirospaprikát, és oltsd is el a rántás alatt a gázt, nehogy megégjen a paprika. Keverd el és azon melegében öntsd fel a rántást 2-3 dl hideg vízzel. Legyen szép sima! Kapard a rántást a lencséhez, és jól keverd el vele.
Gyakran kevergesd, még vagy 5 percig főzd, hogy elmenjen a liszt íze. Közben pucold meg a fokhagymát, és fokhagymanyomóval préseld a lencsefőzelékhez. Kóstold meg, és ha puha, akkor elolthatod a gázt.

Önts hozzá egy evőkanál enyhe ecetet. Keverd el, és kapard bele a kis pohár tejfölt. Kész :).

Lencsefőzelék ala Ancsi

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Főzelékek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lencsefőzelék
Lencsefőzelék

A lencsét átválogatjuk, alaposan átmossuk. A hagymát apróra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, rászórjuk a paprikát és felöntjük kevés vízzel. Hozzáadjuk a lencsét. Sóz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gabriella
ZÖLDBORSÓFŐZELÉK
ZÖLDBORSÓFŐZELÉK

A zöldborsófőzelék elkészítéséhez a zöldborsót kivesszük a fagyasztóból, és hagyjuk kiolvadni. A petrezselyem a szárát finomra vágjuk, majd a levelét is, és azt félretesszük. E...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Pikáns zöldbabfőzelék
Pikáns zöldbabfőzelék

-A babot megpucoljuk,2-3 cm-es darabokra tördeljük tegyük fel kevés vízben főni( csak annyi víz, hogy ellepje) -. Ízesítsük Delikáttal és babérlevéllel. Főzzük kb. 10-12 percig, m...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Vöröslencsefőzelék sült répával
Vöröslencsefőzelék sült répával

1 ek vaj 3 ek olaj 1 közepes fej vöröshagyma finomra aprítva 3 cm gyömbér reszelve 1 gerezd fokhagyma reszelve fél-fél kk currypor, őrölt kömény 40 dkg vöröslencs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk