25 dkg lencse
1 fej hagyma
2 nagy vagy 4 kicsi babérlevél
1 szál zellerlevél
1 szál füstölt kolbász
1 fakanál Vegeta
fél fakanál só
egy kevés olaj
6 kis fakanál liszt (kb. 6 dkg)
1 fakanál pirospaprika
3 nagy vagy 6 kicsi gerezd fokhagyma
1 evőkanál 6%-os ecet
kb. 2 dl tejföl (1 kis poharas) - de tejföl nélkül is finom :)
Egy kisebb tálba mérd ki a 25 dkg lencsét. A csapnál engedj rá vizet, és markolászással jól mosd át a lencsét. Utána öntsd át egy tésztaszűrőbe, öblítsd át, és csöpögtesd le. Borítsd át a lencsét egy 3-4 literes lábosba, öntsd fel 1 liter vízzel, és tedd oda főni. Tedd a pár szem babérlevelet és az egy szál zellerlevelet. Fedd le, és felforrásig egész lángon főzd!
Mosd meg a szál kolbászt meleg vízzel, és vágd négyfelé. Hogy könnyebben lehúzd a héját, mindegyik darabon hasítsd fel hosszában a bőrt. Dobd a kolbászdarabokat a lábosba.
Most jön a hagyma. Pucold meg, vágd fel apróra, és a felét kapard a lábosba a lencséhez. (A másik fele majd a rántásba kell.) A lencse hamar puhul, felforrástól számítva 20 perc alatt félpuha lesz. Ekkor kell csak bele: 1 fakanál Vegeta + fél fakanál só.
Ha már csak 5 perc van hátra a 20-ból, akkor elkezdheted csinálni a rántást. Egy teflonserpenyőbe önts egy kevés olajat (kb. 2 evőkanálnyit), és kapard bele a hagyma másik felét. Párold egy kicsit, csak amíg üveges nem lesz, aztán tégy hozzá 6 kis fakanál lisztet.
Állandó keverés mellett pirítsd aranyszínűre. (Ha nagyon nehezen keverhető, homokszerű, akkor önts még hozzá egy kis olajat.) Szórj rá egy fakanál pirospaprikát, és oltsd is el a rántás alatt a gázt, nehogy megégjen a paprika. Keverd el és azon melegében öntsd fel a rántást 2-3 dl hideg vízzel. Legyen szép sima! Kapard a rántást a lencséhez, és jól keverd el vele.
Gyakran kevergesd, még vagy 5 percig főzd, hogy elmenjen a liszt íze. Közben pucold meg a fokhagymát, és fokhagymanyomóval préseld a lencsefőzelékhez. Kóstold meg, és ha puha, akkor elolthatod a gázt.
Önts hozzá egy evőkanál enyhe ecetet. Keverd el, és kapard bele a kis pohár tejfölt. Kész :).
A vöröshagymát kockára vágom és a zsíron megpirítom. Felöntöm a vízzel, belekeverem az összes fűszert a lencsèt, a több darabra vágott épát, félbe vágott krumplit. 1 órát főzöm,...
Elkészítési idő: 1.5 óra Nehézség: Könnyűa húst a sóval,babérlevéllel a vékonyra szelt hagymával felteszem főni.....a káposztát átmosom és lecsurgatom...mikor a hús már majd nem puha hozzá teszem a káposztát egyet forralo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A borsót a fokhagymával egy pici olajon elkezdjük párolni majd felöntjük vízzel. Sóval, cukorral ízesítjük. 2. Kb 15 perc főzés után tejfölbe kevert liszttel behabarjuk. 3. To...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1. 2 doboznyi konzervborsót ( a kisebb fajta doboz) leszűrűnk. 2. Egy lábosban kevés olajat melegítünk, majd ráborítjuk a borsót. Átforgatjuk, csak annyi időre, hogy átfényesedj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű