25 dkg lencse
1 fej hagyma
2 nagy vagy 4 kicsi babérlevél
1 szál zellerlevél
1 szál füstölt kolbász
1 fakanál Vegeta
fél fakanál só
egy kevés olaj
6 kis fakanál liszt (kb. 6 dkg)
1 fakanál pirospaprika
3 nagy vagy 6 kicsi gerezd fokhagyma
1 evőkanál 6%-os ecet
kb. 2 dl tejföl (1 kis poharas) - de tejföl nélkül is finom :)
Egy kisebb tálba mérd ki a 25 dkg lencsét. A csapnál engedj rá vizet, és markolászással jól mosd át a lencsét. Utána öntsd át egy tésztaszűrőbe, öblítsd át, és csöpögtesd le. Borítsd át a lencsét egy 3-4 literes lábosba, öntsd fel 1 liter vízzel, és tedd oda főni. Tedd a pár szem babérlevelet és az egy szál zellerlevelet. Fedd le, és felforrásig egész lángon főzd!
Mosd meg a szál kolbászt meleg vízzel, és vágd négyfelé. Hogy könnyebben lehúzd a héját, mindegyik darabon hasítsd fel hosszában a bőrt. Dobd a kolbászdarabokat a lábosba.
Most jön a hagyma. Pucold meg, vágd fel apróra, és a felét kapard a lábosba a lencséhez. (A másik fele majd a rántásba kell.) A lencse hamar puhul, felforrástól számítva 20 perc alatt félpuha lesz. Ekkor kell csak bele: 1 fakanál Vegeta + fél fakanál só.
Ha már csak 5 perc van hátra a 20-ból, akkor elkezdheted csinálni a rántást. Egy teflonserpenyőbe önts egy kevés olajat (kb. 2 evőkanálnyit), és kapard bele a hagyma másik felét. Párold egy kicsit, csak amíg üveges nem lesz, aztán tégy hozzá 6 kis fakanál lisztet.
Állandó keverés mellett pirítsd aranyszínűre. (Ha nagyon nehezen keverhető, homokszerű, akkor önts még hozzá egy kis olajat.) Szórj rá egy fakanál pirospaprikát, és oltsd is el a rántás alatt a gázt, nehogy megégjen a paprika. Keverd el és azon melegében öntsd fel a rántást 2-3 dl hideg vízzel. Legyen szép sima! Kapard a rántást a lencséhez, és jól keverd el vele.
Gyakran kevergesd, még vagy 5 percig főzd, hogy elmenjen a liszt íze. Közben pucold meg a fokhagymát, és fokhagymanyomóval préseld a lencsefőzelékhez. Kóstold meg, és ha puha, akkor elolthatod a gázt.
Önts hozzá egy evőkanál enyhe ecetet. Keverd el, és kapard bele a kis pohár tejfölt. Kész :).
A káposztát vékonyra szeleteljük. A hagymát finomra vágjuk. A káposztát sós, ételízesítős, köményes vízben feltesszük főn. Kb. fél órát főzzük, addig elkészítjük a rántást. A hagym...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A megtisztított spenótot daráld le vagy turmixold össze. Ha mirelitből főzöd, engedd fel. Készíts világos rántást, tehát hevíts olajat, tedd bele a lisztet, és kis l...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát annyi sós vízben teszem fel hogy ellepje, hozzáadom a babérlevelet is majd puhára főzöm . A petrezselymet már előzőleg megmostam ,amikor leszedtem . Forró vízbe bel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet megmossuk, egészben annyi vízzel feltesszük főni, hogy éppen ellepje. Sóval ízesítjük, és fedő alatt kis lángon puhára főzzük (kb. 20 perc). Az almákat meghámozzuk,...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű