menu

Családireceptkönyv.hu

Lencsefőzelék (+ pizzás táskák)


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Alapléhez:
- leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zellerlevél, hagyma, ennyi elég is)
- só/vegeta, bors
- 2 db füstölt hús kocka
- 3-4 babérlevél

- 1 zacskó lencse
- pár gerezd fokhagyma
- egy kis mustár
- egy kis ecet
- sűrítéshez pedig vagy rántást készítünk (4ek olaj, 1 púpozott ek liszt, egy kis pirospaprika, kis hideg víz) vagy zabpehellyel sűrítjük be

Pizzás táskákhoz:
- 1 csomag leveles tészta
- 1 kis sűrített paradicsom, esetleg ketchup
- rozmaring, kakukkfű, oregánó, fokhagymapor
- kis darab sajt
- lehet bele kukoricát, gombát, sonkát vagy bármi mást is rakni, de az már az extra változat
- esetleg tojással meg lehet kenni a tetejüket, de nem kötelező

Elkészítés:


Előző este átmosom a lencsét és bő vízben hagyom ázni másnapig.

Az alaplé hozzávalóit felteszem főni annyi vízben, amekkora mennyiségű főzeléket szeretnék (persze a lencsénk mennyiségéhez mérten). Ha megfőtt, kiszedegetem belőle a zöldségeket és összeturmixolom (ebből lesz a pizzás töltelék).
Az alaplében főzöm meg a beáztatott lencsét (nekem viszonylag hamar meg is főtt) az áttört fokhagymákkal együtt. Ha felhabosodik, azt le lehet kanalazni róla. A végén elkészítem a rántást (ha már "zsemle színű", akkor öntöm fel a kis hideg vízzel és azt keverem el a főzelékben) és/vagy beleszórom a zabpelyhet. Ízesítsük ecettel és mustárral.

Ha kész, akkor jöhetnek a pizzás táskák :). Előttünk a zöldségpüré, ebbe keverjük a süriparit, ketchupot, fűszereket és reszelt sajtot (hagyjunk a tetejére is!), és minden egyebet. A leveles tésztát kinyújtjuk, kis téglalapokat vágunk belőle. Minden téglalap egyik oldalát érdemes kicsit bevagdosni, hogy ha majd ráhajtjuk a másik oldalára, akkor ezek a lyuggatott részek kerüljenek felülre és egyrészt szép is lesz tőle, meg ott távozik a hő. A háborítatlanul hagyott felekre kupacolunk egy kicsit a töltelékből, majd ráhajtjuk a lyuggatott oldalakat. A végén pedig villával összenyomkodjuk a széleit.

Trükkök, tippek, praktikák:


Nekem túl sok lett az alaplé, így én rántást is meg zabpelyhet is használtam.
Van, aki cukrot is tesz bele, én nem tettem.
Én nagy adag lencsét főztem, amihez nagy adag leveszöldséget használtam, így a pizzás töltelék is több lett a kelleténél. Ebben az esetben nem árt még egy leveles tészta :).

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Főzelékek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Alma-meggypüré babáknak
Alma-meggypüré babáknak

Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, a meggyet kimagozzuk. Beledobjuk a turmixgépbe a hozzávalókat, és pürésítjük, majd tálaljuk.

Elkészítési idő: 5 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Szabina
Kelkáposzta főzelék
Kelkáposzta főzelék

A kelkáposztát csíkokra vágjuk és átmossuk. A burgonyát kockákra vágjuk, majd szintén megmossuk. Egy nagy lábasba tesszük a káposztát és a burgonyát, hozzátesszük a fokhagymát és...

Elkészítési idő: 60
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Judit
Kewa datsi (Butáni sajtos krumplifőzelék)
Kewa datsi (Butáni sajtos krumplifőzelék)

Jól melegíts fel egy mély serpenyőt. Öntsd az olajat a forró edénybe, majd a burgonyát, a hagymát és a sót. Keverd össze alaposan, majd dinszteld, míg a krumpli nem válik opálossá...

Elkészítési idő: 1/2 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Emőke
Sárgaborsó főzelék
Sárgaborsó főzelék

Az apróra vágott vöröshagymát egy lábasban üvegesre dinszteljük. Az előzetesen (kb. 3-4 óra) vízbe áztatott, majd jól átmosott sárgaborsót a lábasunkba öntjük, és felengedjük anny...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk