1 fej savanyú káposzta
60 dkg savanyú aprókáposzta
50 dkg darált sertéscomb
15 dkg rizs
1 fakanál paprika
1 fej hagyma
2-3 cikk fokhagyma
10 dkg füstölt szalonna
1 fakanál só
1-1 fakanál Vegeta a rizsbe és a töltelékbe
1 fakanál pirospaprika
1 húsleveskocka
olaj, bors
tejföl
Önts egy kevés olajat egy teflonedénybe, és 1 perc melegítés után borítsd bele a 15 dkg rizset. Kevergesd egy kicsit a rizset, aztán önts hozzá fél bögre meleg vizet. Fűszerezd meg: 1 csapott fakanál paprika, 1 csapott fakanál Vegeta, egy csipetnyi bors. Fedd le, és felforrástól számítva 10 percig főzd (mi anyuval le is vettük a tűzről, csak simán állt 10 percet fedő alatt). Nem kell neki puhának lennie, lesz ideje megfőni a káposztalevélben. Ha kész a rizs, kapard a húshoz aztán sózd meg egy csapott fakanál sóval, és hints bele 3 csipetnyi borsot.
Pucold meg az 1 fej hagymát, vágd apróra. Sózd meg egy csipet sóval, kevergetve párold üvegesre, aztán kapard a töltelékhez, és keverd össze. Pucold meg a 2-3 gerezd fokhagymát, fokhagymanyomóval préseld a töltelékhez, és keverd el + szórj bele még 1 fakanál Vegetát.
Az apró káposztát tedd egy külön tálba, és a csapnál engedj rá kb. 1 liter hideg vizet. Ebben a lében mosd át, aztán maréknyi adagokban nyomkodd ki, és tedd át egy másik tálba. A mosólét őrizd meg, hátha savanyítani kell majd a végén a töltött káposzta levét!
Mielőtt hozzáfognál a levelek megtöltéséhez, tégy oda vizet főni. Ha forr, dobj bele 1 húsleveskockát.
Fogj egy nagy lábast, az aljára megy a szalonnabőr meg a kockákra vágott szalonna, aztán terítsd szét rajta a kinyomkodott apró káposzta felét. A másik fele majd a tetejére jön!
A káposztaleveleknek vágd ki az erét (torzsáját), majd göngyöld bele a rizses húst. Tölcsér formájú kell legyen, az alja csúcsos, a tetejét benyomkodni. A tetejére megy a maradék apró káposzta, majd öntheted rá a leveslét. Fedd le, felforrásig egész lángon főzd. Utána vedd takarékra, és további 50 percig kell főzni.
Ha letelt vegyél ki 1 tölteléket egy kistányérra, és kóstold meg, hogy megfőtt-e a káposzta és a töltelék (lehet, hogy még +20-30 percig főzni kell, attól függ mekkorák a gombócok).
Kenyér és tejföl legyen az asztalon ;)!
Gyakorlatilag nincs más teendőnk, minthogy összekeverjük az egyes elemek hozzávalóit. A húst vágjuk kis darabokra, majd öntsük le a páclével. A pácoláshoz elég 30 perc is, de ha ó...
Elkészítési idő:Olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát megszórom pirospaprikával, rádobom a kockára vágott húst, megsózom, borsozom, paradicsom pürét teszek hozzá, felöntöm vízzel és párol...
Elkészítési idő:A hagymát vajon meg párolom, majd a többi össze tevőt adom hozzá ezek gyakorlatilag bármi lehet, gomba zöldségek csirkehús rizst hozzá adva tovább pirítom.Majd felöntöm annyi ala...
Elkészítési idő: