1 kg marha felsál (vagy pulyka comb)
kicsi zsír
3 sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 2 fehérrépa, 2 fej vöröshagyma, 1 kis zeller, karalábé, 2 gerezd fokhagyma
4 tk cukor
2 ek liszt
2 dl tejföl
só, bors, 2-3 babérlevél
1 csepp ecet, 2 tk mustár
egyharmad citrom leve
3 dl tejszín
egy adag palacsinta tészta (4 tojás, 12 ek liszt)
5 db zsömle
tej
0. Annyi vízbe, hogy elfedje, egészben feltesszük a husit + 2 púpos tk só, 1 tk bors, 2-3 babérlevél, egy csepp ecet, hagyma, zöldségek nagyobb darabokban. És lassú tűzön fedő alatt főzni, nem keverni!
Marha: 4 óra, pulyka: 2 óra.
1. Zsemlegombóc: 5 zsemlét felkockázni, forró olajban megpirítani, majd félretenni kihűlni, aztán annyi tejet öntök rá, hogy még épp beszívja ha belenyomkodom.
2. Ha kész a leves, akkor a husit kiszedni + feldarabolni, tányérra rakni. A zöldségeket + 1 hagymát kiszedni és leturmixolni, és a mixelt zöldségpépet félretenni.
3. A levest leszűrni, és a húslét egy nagy fazékba félretenni.
4. Sűrű palacsinta tésztát készítek (4 tojás, 12 ek liszt). Ebbe belekeverem a zsemlés trutyit, majd a gombócokat forró, sós (1tk só elég) vízben kifőzöm. Ha feljöttek a gombócok a tetejére, onnantól kb. 2 perc múlva kivehetőek.
5. Két kanál lisztet összekeverni egy pici tejjel, tejföllel, 3 dl tejszínnel + 2 tk mustár, só, 2 kk cukor, 1/3 citrom leve, majd ezt a tejszínes trutyit is félretenni.
6. Kis lábasban, pici lángon, 3 ek olajban elkeverünk 1 kanál lisztet, kevergetve világos rántást készítünk, levesszük a tűzről. Beleteszünk 1 tk pirospaprikát, majd gyorsan felöntjük egy kevés húslével, majd ezt hozzáöntjük a maradék húsléhez, elkeverjük. És végül mehet bele a mixelt zöldségpép is.
7. A tejszínes trutyiba kiszedünk egy adag lét elkeverjük, majd visszaöntjük, hogy az egész szósz egyben legyen. Egyet rottyan és kész, majd bele a hús darabokat. A gombócra öntve tálalható.
A tojásokat egy fazék vízben megfőzzük. Ha forr a víz onnantól 10 perc. Majd héjukat eltávolítjuk. A felkockázott vöröshagymát pici olajon megfonnyasztjuk. A zsömlét vagy ken...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gondosan megtisztított húst csíkozzuk fel, tegyük egy nejlonzacskóba, szórjuk rá a garam masalat, a citromos borsot, a chilit, és rázogassuk meg, hogy mindegyik húsdarabkára kerü...
Elkészítési idő: 1 ó Nehézség: KönnyűA burgonyát meghámozzuk, megmossuk, a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, enyhén besózzuk, és néhány percet állni hagyjuk. 2. Ezután kicsavarjuk a levét, borsozzuk, zúzott fokhagym...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk. (Ekkor kerülhet bele a szalonna és/vagy kolbász is.)Tegyük bele a félbe vagy negyedbe vágott kis újkrumplikat...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű