Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Vadas zsemlegombóccal


Írta:

Elk. idő: 5 óra
Adag: 6 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 kg marha felsál (vagy pulyka comb)
kicsi zsír
3 sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 2 fehérrépa, 2 fej vöröshagyma, 1 kis zeller, karalábé, 2 gerezd fokhagyma
4 tk cukor
2 ek liszt
2 dl tejföl
só, bors, 2-3 babérlevél
1 csepp ecet, 2 tk mustár
egyharmad citrom leve
3 dl tejszín
egy adag palacsinta tészta (4 tojás, 12 ek liszt)
5 db zsömle
tej

Elkészítés:


0. Annyi vízbe, hogy elfedje, egészben feltesszük a husit + 2 púpos tk só, 1 tk bors, 2-3 babérlevél, egy csepp ecet, hagyma, zöldségek nagyobb darabokban. És lassú tűzön fedő alatt főzni, nem keverni!
Marha: 4 óra, pulyka: 2 óra.

1. Zsemlegombóc: 5 zsemlét felkockázni, forró olajban megpirítani, majd félretenni kihűlni, aztán annyi tejet öntök rá, hogy még épp beszívja ha belenyomkodom.

2. Ha kész a leves, akkor a husit kiszedni + feldarabolni, tányérra rakni. A zöldségeket + 1 hagymát kiszedni és leturmixolni, és a mixelt zöldségpépet félretenni.

3. A levest leszűrni, és a húslét egy nagy fazékba félretenni.

4. Sűrű palacsinta tésztát készítek (4 tojás, 12 ek liszt). Ebbe belekeverem a zsemlés trutyit, majd a gombócokat forró, sós (1tk só elég) vízben kifőzöm. Ha feljöttek a gombócok a tetejére, onnantól kb. 2 perc múlva kivehetőek.

5. Két kanál lisztet összekeverni egy pici tejjel, tejföllel, 3 dl tejszínnel + 2 tk mustár, só, 2 kk cukor, 1/3 citrom leve, majd ezt a tejszínes trutyit is félretenni.

6. Kis lábasban, pici lángon, 3 ek olajban elkeverünk 1 kanál lisztet, kevergetve világos rántást készítünk, levesszük a tűzről. Beleteszünk 1 tk pirospaprikát, majd gyorsan felöntjük egy kevés húslével, majd ezt hozzáöntjük a maradék húsléhez, elkeverjük. És végül mehet bele a mixelt zöldségpép is.

7. A tejszínes trutyiba kiszedünk egy adag lét elkeverjük, majd visszaöntjük, hogy az egész szósz egyben legyen. Egyet rottyan és kész, majd bele a hús darabokat. A gombócra öntve tálalható.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Cukkini sajtgolyó
Cukkini sajtgolyó

A megtisztított cukkini magvas belsejét kivágjuk (ha van neki), a héját nem szükséges eltávolítani. Sajtreszelőn lereszeljük. Meghintjük sóval, összekeverjük és hagyjuk állni kb....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: A
Tejszínes-sajtos rakott rizses csirkemell
Tejszínes-sajtos rakott rizses csirkemell

1. Előre megfőzzük a rizst. Megfűszerezzük a húst, és pici olajon megpároljuk. 2. Ezután jön a rétegezés a tepsiben: rizs, hús, kevés sajt, megint rizs, végül sajt. 3. Tejszí...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Veres
Tepsis csirkeragu
Tepsis csirkeragu

Duci csíkokra vágjuk a húst, negyedekre a krumplit, csíkokra a szalonnát, kockára a hagymát és negyedekre az apróbb gombát. Olajat öntünk a tepsibe és mindent belemerünk, megsózzu...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
shakoushah-zsidó-lecsó
shakoushah-zsidó-lecsó

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk