Családireceptkönyv.hu

Így lesz omlós, szaftos a csirkemell


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Érdemes a mélyhűtőben tartalékolni belőle, mert a csirkemelles receptek nagy többsége rövid idő alatt elkészíthető. Fagyasztás előtt szabadítsuk meg az ínaktól, tisztítsuk le a húst, kenjük be vékonyan olajjal, és fóliába csomagolva tegyük a mélyhűtőbe. Így kevésbé szárad ki.

A bőrös-csontos változat leginkább párolva vagy sütve jó. A bőr alatt jól megférnek a különböző változatos töltelékek. A bőr pedig megóvja a húst kiszáradástól is. Később eldönthetjük, hogy a húst megszabadítjuk a bőrétől, vagy pedig ropogósra sütve elfogyasztjuk.

A filézett, csont és bőr nélküli csirkemellet szintén elkészíthetjük egészben, kisebb darabokra, akár csíkokra szelve, klopfolva. Természetesen az elkészítést már eleve meghatározza a recept.



ÍGY MARAD SZAFTOS A CSIRKEMELL

A végeredmény csak az elkészítés módjától függ.

A legtöbbször a hús azért szárad ki, mert egyszerűen túlsütjük.

Akár frissen vásárolt, akár mélyhűtött hússal dolgozzunk, a felesleges nedvességet mindig itassuk le papírtörlővel, mert akkor nem képződik egy vékony, kopogós-ropogós réteg.

A hűtőből kivett húst sose tegyük rögtön a forró olajba, mert a nagy hőmérsékletkülönbség sem tesz jót a végeredménynek. Várjuk meg, amíg szobahőmérsékletű lesz.

Ha sütjük, csak egyszer fordítsuk meg, és akkor se szúrjunk bele késsel, villával, mert elillan a szaftja, hanem húscsipesszel fordítsuk meg.

Sokkal szaftosabb és finomabb is lesz a csirkemell, ha sütéskor az olaj mellett legalább fele részben vajat használunk.

Ha sütés után, a tálalás előtt 5-8 percre letakarjuk fóliával, akkor is sokkal szaftosabb lesz a hús, mivel gyakorlatilag egy kicsit gőzfürdőzik, az ízek jobban átjárják.

A 6%-os sóoldat használata is egyszerű és minden esetben bevált módszer. 1 liter vízhez 6 dkg sót adunk, ebbe tesszük feldolgozás előtt a csirkemellet legalább 2-3 órára, de akár egy éjszakára is. Adhatunk hozzá frissen facsart narancslevet - isteni ízt ad a húsnak, de akár kevés fehér bort, konyakot - attól függően, milyen ízvilágot képvisel a kiszemelt recept. A sóoldatból kivéve papírtörlővel leszárítjuk, majd a recept szerint elkészítjük.

A csirkemellnek nincs jellegzetes íze, így nagyon jól pácolható. A közismert fokhagymás tejes pácon kívül a következő pontban adunk pár ötletet adunk a pácoláshoz. A pác lehetőleg lepje el a csirkehúst, és legalább egy - de ha lehet több - órát mártózzon benne hús.


Fotó: H.A.


WHISKYS-MUSTÁROS PÁC

4 evőkanálnyi az alábbi hozzávalókból:

whisky

mustár

barna cukor vagy méz

olívaolaj

2 szál zöldhagyma, vékonyra karikázva

SÓS-VIZES-FŰSZERES PÁCLÉ

egy evőkanál só

egy evőkanál cukor

fél citrom leve

2 gerezd fokhagyma

fűszerek ízlés szerint: szemesbors, csili, zöldfűszerek, koriandermag, kömény stb.

annyi víz, amennyi éppen ellepi a húst

KELETI JOGHURTOS PÁC

2,5 dl natúr joghurt

1 gerezd fokhagyma

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál csilipor



MENNYEI CSIRKEMELL

4 csirkemellfilé

2 evőkanál

2 evőkanál vaj

2 teáskanál dijoni mustár

2 evőkanál konyak

egy narancs frissen facsart leve

1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva

2 dl tejszín

2 teáskanál finomliszt

csipet frissen őrölt fekete bors

A csirkemellet enyhén klopfoljuk, majd az olaj és vaj keverékén hirtelen megsütjük. (oldalanként kb. 3-4 perc). A húst kivesszük a serpenyőből, fóliával letakarjuk. A tejszínben simára keverjük a lisztet. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót a petrezselymen kívül, lassú tűzön simára keverjük. Amikor a szósz sima, hozzáadjuk a petrezselymet is, majd a húsra öntjük.

Mazsolás rizs illik hozzá.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Rakott fokhagymás párizsi szelet
Rakott fokhagymás párizsi szelet

A csirke mellett szeletekre vágjuk és párizsiasan kisütjük olajban. (Lisztbe-tojásba mártjuk sütés előtt.) Egy nagy jénai aljában eloszlatjuk a karikára vágott hagymát és a kisütö...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar zőldfűszeres baconba göngyőlt zsályás sajtkrémmel tö
zőldfűszeres baconba göngyőlt zsályás sajtkrémmel tö

Elkészítés! A pulykamellet gondosan előkészítjük,vékonyra ki klopfóljuk és sózzuk,borsozzuk és félretesszük még a töltelék elkészűl! Az iméntiekben felsorólt töltelék alapanyagok...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csirke Gyros házilag
Csirke Gyros házilag

Készítsd elő a húst. Tisztítsd meg, vágd kb. 1 cm-es csíkokra, szórd meg és dörzsöld be mindenhol a fűszerkeverékkel . Én kb. 2 evőkanál kacsa- vagy libazsírt is szoktam 75 dk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Anyósváró gombás csirke masnitésztával
Anyósváró gombás csirke masnitésztával

A csirkecombokat megpucoltam, majd a fűszereket a sütőzacsiba szórtam és beledobtam a húsokat és pár szem gombát. Összeráztam, lazán bekötöttem a zacskó száját és tepsibe rakva, el...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk