Érdemes a mélyhűtőben tartalékolni belőle, mert a csirkemelles receptek nagy többsége rövid idő alatt elkészíthető. Fagyasztás előtt szabadítsuk meg az ínaktól, tisztítsuk le a húst, kenjük be vékonyan olajjal, és fóliába csomagolva tegyük a mélyhűtőbe. Így kevésbé szárad ki.
A bőrös-csontos változat leginkább párolva vagy sütve jó. A bőr alatt jól megférnek a különböző változatos töltelékek. A bőr pedig megóvja a húst kiszáradástól is. Később eldönthetjük, hogy a húst megszabadítjuk a bőrétől, vagy pedig ropogósra sütve elfogyasztjuk.
A filézett, csont és bőr nélküli csirkemellet szintén elkészíthetjük egészben, kisebb darabokra, akár csíkokra szelve, klopfolva. Természetesen az elkészítést már eleve meghatározza a recept.
ÍGY MARAD SZAFTOS A CSIRKEMELL
A végeredmény csak az elkészítés módjától függ.
A legtöbbször a hús azért szárad ki, mert egyszerűen túlsütjük.
Akár frissen vásárolt, akár mélyhűtött hússal dolgozzunk, a felesleges nedvességet mindig itassuk le papírtörlővel, mert akkor nem képződik egy vékony, kopogós-ropogós réteg.
A hűtőből kivett húst sose tegyük rögtön a forró olajba, mert a nagy hőmérsékletkülönbség sem tesz jót a végeredménynek. Várjuk meg, amíg szobahőmérsékletű lesz.
Ha sütjük, csak egyszer fordítsuk meg, és akkor se szúrjunk bele késsel, villával, mert elillan a szaftja, hanem húscsipesszel fordítsuk meg.
Sokkal szaftosabb és finomabb is lesz a csirkemell, ha sütéskor az olaj mellett legalább fele részben vajat használunk.
Ha sütés után, a tálalás előtt 5-8 percre letakarjuk fóliával, akkor is sokkal szaftosabb lesz a hús, mivel gyakorlatilag egy kicsit gőzfürdőzik, az ízek jobban átjárják.
A 6%-os sóoldat használata is egyszerű és minden esetben bevált módszer. 1 liter vízhez 6 dkg sót adunk, ebbe tesszük feldolgozás előtt a csirkemellet legalább 2-3 órára, de akár egy éjszakára is. Adhatunk hozzá frissen facsart narancslevet - isteni ízt ad a húsnak, de akár kevés fehér bort, konyakot - attól függően, milyen ízvilágot képvisel a kiszemelt recept. A sóoldatból kivéve papírtörlővel leszárítjuk, majd a recept szerint elkészítjük.
A csirkemellnek nincs jellegzetes íze, így nagyon jól pácolható. A közismert fokhagymás tejes pácon kívül a következő pontban adunk pár ötletet adunk a pácoláshoz. A pác lehetőleg lepje el a csirkehúst, és legalább egy - de ha lehet több - órát mártózzon benne hús.
Fotó: H.A.
WHISKYS-MUSTÁROS PÁC
4 evőkanálnyi az alábbi hozzávalókból:
whisky
mustár
barna cukor vagy méz
olívaolaj
2 szál zöldhagyma, vékonyra karikázva
SÓS-VIZES-FŰSZERES PÁCLÉ
egy evőkanál só
egy evőkanál cukor
fél citrom leve
2 gerezd fokhagyma
fűszerek ízlés szerint: szemesbors, csili, zöldfűszerek, koriandermag, kömény stb.
annyi víz, amennyi éppen ellepi a húst
KELETI JOGHURTOS PÁC
2,5 dl natúr joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál csilipor
MENNYEI CSIRKEMELL
4 csirkemellfilé
2 evőkanál
2 evőkanál vaj
2 teáskanál dijoni mustár
2 evőkanál konyak
egy narancs frissen facsart leve
1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva
2 dl tejszín
2 teáskanál finomliszt
csipet frissen őrölt fekete bors
A csirkemellet enyhén klopfoljuk, majd az olaj és vaj keverékén hirtelen megsütjük. (oldalanként kb. 3-4 perc). A húst kivesszük a serpenyőből, fóliával letakarjuk. A tejszínben simára keverjük a lisztet. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót a petrezselymen kívül, lassú tűzön simára keverjük. Amikor a szósz sima, hozzáadjuk a petrezselymet is, majd a húsra öntjük.
Mazsolás rizs illik hozzá.
A csirke mellett szeletekre vágjuk és párizsiasan kisütjük olajban. (Lisztbe-tojásba mártjuk sütés előtt.) Egy nagy jénai aljában eloszlatjuk a karikára vágott hagymát és a kisütö...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűElkészítés! A pulykamellet gondosan előkészítjük,vékonyra ki klopfóljuk és sózzuk,borsozzuk és félretesszük még a töltelék elkészűl! Az iméntiekben felsorólt töltelék alapanyagok...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKészítsd elő a húst. Tisztítsd meg, vágd kb. 1 cm-es csíkokra, szórd meg és dörzsöld be mindenhol a fűszerkeverékkel . Én kb. 2 evőkanál kacsa- vagy libazsírt is szoktam 75 dk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkecombokat megpucoltam, majd a fűszereket a sütőzacsiba szórtam és beledobtam a húsokat és pár szem gombát. Összeráztam, lazán bekötöttem a zacskó száját és tepsibe rakva, el...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Nehéz