TÉSZTA:
600 g liszt
140 g vaj
20 g szalalkáli
2 tojás
KRÉM:
6 dl tej
6 csapott ek. liszt
400 g cukor
400 g vaj
2 csomag vaníliás cukor
400 g darált dió
TÉSZTA:
A szalalkálit olvasszuk fel tejben (kb. 2-3 dl). Majd az összes hozzávalót a szalalkális tejjel összedolgozzuk, közepes lágyságú tésztát gyúrunk belőle. Sütő hátlapján vagy szilikon sütőlapon 3 vékony lapot nyújtunk belőle.
Sütés: gáz 2-es fokozat, villany 175 fok alsó-felső. Kb. 10-15 perc
- Sütés után ha felpúposodott, konyharuhával le kell takarni és nehezékkel lenyomható.
- Sütés után azonnal még vágható, később törik.
KRÉM:
A tejet a liszttel felfőzzük, majd hűlni hagyjuk, míg teljesen hideg nem lesz. Ezután a többi hozzávalóval együtt habosra keverjük.
A szalalkálit ha nem oldod fel folyadékban rendesen, akkor púposodik a tészta. Elvileg kevés folyadékkal kellene összedolgozni, de akkor képtelenség volt kinyújtani.
A sütit érdemes legalább 1-2 nappal előbb elkészíteni, hogy vágni lehessen.
Egy tálban összeforgatjuk a diót és a kekszet. A kétféle cukorból és a vízből szirupot főzünk, akkor jó, ha teljesen felolvadt a cukor, és elkezdett hab képződni rajta. Ekkor tová...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KözepesFelforraljuk a tejet, közben kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket félig felverjük kevéske sóval, majd az össz cukormennyiségből 2 evőkanálnyit hozzáadunk és kemény habbá verjü...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesEgyszerű keverés után a tészta könnyen süthető. Az első sütése előtt a forró serpenyőbe pici olajat öntünk. A következő palacsintáknál erre már nincs szükség! Maximálisan elegendő...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1/2 kg lisztből, 200 g vajból, csipetnyi sóból, késhegynyi szódabikarbónából, 100 g kristálycukorból, 1 egész tojásból, és 1 sárgájából, 1/4 csomag vaníliás cukorból és 1/2 citrom...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű