- 35 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 3 dkg vaj
- 1 csipet só
- 2, 2dl tej
- 1,5 dkg evőkanál keserű kakaópor
- 1db tojássárga
- reszelt citromhéj
- 1 tojásfehérje a kenéshez
Elkészítés: A langyos, cukros tejbe (2dl) morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel. A keverőtálba tegyük bele a sóval, reszelt citromhéjjal összekevert lisztet, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Az olvasztott vajat keverjük össze a tojássárgával , öntsük a liszt közepébe, végül öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd indítsuk be a robotgépet, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk). Osszuk 2 egyenlő részre, majd az egyiket tegyük egy kilisztezett tálba, és konyharuhával takarjuk le.
A kakaóport keverjük simára a 0,2 dl tejjel majd adjuk hozzá a másik tésztához, pár percig még dagasszuk, hogy sima kakaós tésztát kapjunk. Ezt a tésztát is tegyük kilisztezett tálba, konyharuhával takarjuk le. Helyezzük a két tálat langyos helyre, majd kelesszük a tésztát 1óra alatt a duplájára.
A megkelt tésztákat borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki egyforma méretűre( akkorára, mint a sütőforma) Szorosan tekerjük fel, majd helyezzük bele a formába (ha nem teflonos vagy szilikonos formában sütjük, akkor előtte sütőpapírral béleljük ki a formát).
A sütőformában lévő tésztát takarjuk le konyharuhával, és angyos helyen kelesszük újra 35-40 percig. Ezután kenjük le a picit felvert tojásfehérjével, mielőtt a sütőbe tennénk.
Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép pirosra. Amikor elkezd a kalács teteje szép színt kapni, takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen sütés közben. Én légkeverésnél 160-170 fokon 30 percig sütöttem, és kb. a sütési idő felénél takartam le alufóliával.
A sütőből kivett kalácsot kenjük le vékonyan tejjel, majd pár percig hagyjuk a formában. Ezután helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.
Ha diétásabbat szeretnénk használjunk 70%ban teljes kiőrlésű lisztet cukor helyett pedig 4:1 stevia eritrit édesítőt.
A cukrot 5 dl vízzel egy edénybe tesszük és főzni kezdjük. A meghámozott almát felszeleteljük és mikor a cukros víz elkezd sziruppá válni, hozzáadjuk. A pudingporokat feloldjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótát szokásos módon megsütjük.Ha kihűlt kb 2x2cm-es kockákra vágjuk. A csokiöntetet a zacskón található útmutatás szerint elkészítjük,majd ha kihűlt teszünk bele 2 ek rumot(...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűmeggyúrom a tésztát,35 grammos gombócokat készítek és hűtőbe teszem kb 20 percre míg a tölteléket készítem.Ebből ha már kicsit kihűlt,25 grammos rudacskákat készítek és a kifliket...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskóta elkészítése: A tojásokat ketté választjuk. A fehérjéket a hideg vízzel jól felverjük,apránként adjuk hozzá a cukrokat ,kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóporral,s...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű