- 35 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 3 dkg vaj
- 1 csipet só
- 2, 2dl tej
- 1,5 dkg evőkanál keserű kakaópor
- 1db tojássárga
- reszelt citromhéj
- 1 tojásfehérje a kenéshez
Elkészítés: A langyos, cukros tejbe (2dl) morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel. A keverőtálba tegyük bele a sóval, reszelt citromhéjjal összekevert lisztet, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Az olvasztott vajat keverjük össze a tojássárgával , öntsük a liszt közepébe, végül öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd indítsuk be a robotgépet, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk). Osszuk 2 egyenlő részre, majd az egyiket tegyük egy kilisztezett tálba, és konyharuhával takarjuk le.
A kakaóport keverjük simára a 0,2 dl tejjel majd adjuk hozzá a másik tésztához, pár percig még dagasszuk, hogy sima kakaós tésztát kapjunk. Ezt a tésztát is tegyük kilisztezett tálba, konyharuhával takarjuk le. Helyezzük a két tálat langyos helyre, majd kelesszük a tésztát 1óra alatt a duplájára.
A megkelt tésztákat borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki egyforma méretűre( akkorára, mint a sütőforma) Szorosan tekerjük fel, majd helyezzük bele a formába (ha nem teflonos vagy szilikonos formában sütjük, akkor előtte sütőpapírral béleljük ki a formát).
A sütőformában lévő tésztát takarjuk le konyharuhával, és angyos helyen kelesszük újra 35-40 percig. Ezután kenjük le a picit felvert tojásfehérjével, mielőtt a sütőbe tennénk.
Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép pirosra. Amikor elkezd a kalács teteje szép színt kapni, takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen sütés közben. Én légkeverésnél 160-170 fokon 30 percig sütöttem, és kb. a sütési idő felénél takartam le alufóliával.
A sütőből kivett kalácsot kenjük le vékonyan tejjel, majd pár percig hagyjuk a formában. Ezután helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.
Ha diétásabbat szeretnénk használjunk 70%ban teljes kiőrlésű lisztet cukor helyett pedig 4:1 stevia eritrit édesítőt.
170 fokon sütjük.
Elkészítési idő: 35-40 perc Nehézség: KönnyűA tésztához alaposan összekeverjük a zabkását, a tejet, a fehérjeport, a xilitet és az olajat. E hozzávalók összedolgozásával egy sűrű tésztát kapunk, amelyet két egyforma részre o...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókat magasfalú, mikrózható edényben összekeverjük, és 6 percre 750 Wattra mikróba tesszük. Ha kész, bármivel tölthető.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a sütőport, a tojást, az élesztős tejet és az olajat egy tálba öntjük, kevés sót adunk hozzá és jól összegyúrjuk a tésztá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű