•35 dkg liszt,
• 1 egész tojás
• 5 dkg cukor
• 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
• 1 dl tej
•1 dkg élesztő
•csipetnyi sütőpor
Töltelék: 12 dkg darált dió, 12 dkg cukor, 20 dkg lekvár. Bevonat: 10 dkg cukorból és 3 dkg kakaóból készült csokoládémáz.
Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesz-tőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújt-juk egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méreteire, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió és porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékletnél kelesztjük egy óráig. Te-tejét megszurkáljuk és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes vi-lágospirosra sül. A megsült tésztát, ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk. Ha kihűlt, apró kockákra vagy apró hosszúkás szele-tekre vágjuk.
1. A vajas tésztához a hozzávalókat összegyúrom, majd a mélyhűtőbe teszem pár percre. 2. A tészta minden hozzávalójának hidegnek kell lennie, a dagasztás alatt se melegedjen fel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Aki tehát pitetésztát készít, a lisztet és a hideg vajat morzsolja össze a két tenyere között, majd adja hozzá a többi alkotóelemet, és kicsit tegye a tésztát hűtőbe. Ha már nyú...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egész tojásokat fel kell verni és hozzá kell adnunk a porcukrot, valamint a már megolvasztott margarint. Jöhet a tej, a sütőpor és végül a liszt. Ebből kell egy alaposan összegy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű25dkg vajat kikeverni 30 dkg porcukorral. Majd egyenként hozzáadni 8 egész tojást, 1 csomag vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat. A végén belekeverni egy csomag sütőporral elkeve...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű