20 cm-es fémformához, kb. 15 szelethez
20 dkg liszt
10 gr sütőpor
fél tk.só
15 dkg cukor
3 tojás
100 gr görög joghurt
30 ml citromlé
10 dkg olvasztott vaj
2 citrom reszelt héja
a sziruphoz
0,5 dl citromlé
4 dkg cukor
a mázhoz
3 dkg porcukor
25 ml citromlé
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Az első három hozzávalót tálba szitáljuk.
A második négy hozzávalót kézi mixerrel pár percig verjük, majd hozzámixeljük az olvasztott vajat.
A száraz és a nedves hozzávalókat simára keverjük, közben hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat is.
Sütőpapírral bélelt 20cm-es fém dobozformába öntjük és a sütő középső rácsán kb. 50 percig - tűpróbázva – sütjük.
A lezárt, nyitott ajtajú sütőben még 15 percig pihentetjük, majd a formában, rácson hűtjük tovább fél órát. Ezután a formából kiborítjuk, megszurkáljuk egy fogpiszkálóval, és a cukorból és citromléből főzött, kissé beforralt sziruppal meglocsoljuk.
A mázhoz a porcukrot és a citromlével elkeverjük és bevonjuk vele a süti tetejét.
Ezzel a sütivel kapcsolatban egyetlen egy dolog nem ér: nem szabad kalóriatakarékosságból lespórolni a tetejéről a szirupot és a mázat. Ezek a szirupos sütik pont attól lesznek tökéletesek, hogy meglocsoljuk őket a végén, enélkül sem az állaga, sem az íze nem lesz az igazi.
Stir together flour, salt and sugar. Add butter and shortening. I mixed with food-processor. Add as much water as needed. Wrap dough in plastic and place it in refrigerator for 30...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótához a tojásokat robotgéppel addig verjük, amíg halvány sárga színű lesz és besűrűsödik. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, majd alacsony fokozaton a vizet meg a vaníliát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent összegyúrunk, majd kis golyókat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, majd villával lenyomjuk kissé. Ezzel mintegy mintázzuk is a felületüket. De ella...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűGrillázs szelet: A cukrot edénybe tesszük, majd kis lángon addig melegítjük, amíg karamell nem lesz belőle. Én a cukrot nem keverem, csak megvárom, amíg megolvad és gyönyörű arany...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű