menu

Családireceptkönyv.hu

Lenmagos zsemle Mester házi kenyérlisztből


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 6 db kb.72-76 grammos zsemlékhez:

- 250 gr Mester házi kenyérliszt
- 250 ml langyos víz + dagasztáskor még 25 ml kellett hozzá
- 3 gr porélesztő
- 1 kk só
- csipet cukor
- 1 ek burgonyapehely
- 1 ek lenmagpehely
- 1 ek kókuszolaj

Elkészítés:


A víz és az olaj kivételével az összes alapanyagot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem a 250 ml langyos vizet, majd robotgéppel elkezdtem összeállítani a tésztát. Az első észrevétel mindjárt itt történt, méghozzá az, hogy rendkívül gyorsan felvette a folyadékot a liszt! Ilyet a többinél eddig nem tapasztaltam. Ezért úgy döntöttem, teszek még hozzá egy kevés folyadékot, ami egészen pontosan 25 ml langyos víz volt. Így már könnyen lehetett dagasztani. Miután egynemű tésztát kaptam, hozzáadtam az egy evőkanál kókuszolajat és kb.4-5 percig dagasztottam tovább. A végére ilyen szép fényes, krémes állagú, egynemű, csomómentes tésztát kaptam..
Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral és a tésztából olajos kézzel gombócokat formáztam és itt jött a 2. észrevétel a tészát illetően! Nem tudom pontosan mitől, talán a térfogatnővelő anyagtól, de nem szeretnék találgatni, olyasmi állaga volt a tésztának, mintha egy buborékos anyagot nyomkodnék össze. Nagyon nehéz ezt így leírni, tapasztalni, próbálgatni kell. Szó szerint hallani lehetett a hangján miközben a gombócokat formáztam, hogy mintha levegőbuborékokat nyomkodnék össze. :) Fura volt, még sosem találkoztam ilyennel. A többi tészta, amikkel eddig dolgoztam, mind olyan tömött, tömör volt, ez meg olyan levegős, légies :) Összesen 6 db zsemlét formáztam, ezeket sütőpapíros tepsibe raktam majd a konyhapulton letakarva (nem huzatban!) kelesztettem 35 percet...





A kelesztési idő leteltével a sütőt bekapcsoltam és 180 fokra állítottam. A zsemlék tetejét vékonyan lekentem kókuszolajjal és 35 perc alatt megsütöttem. A sütési idő felénél így néztek ki a zsemlék..



35 perc leteltével (a sütési idő változhat, minden sütő máshogy süt!) kivettem a zsemléket a sütőből..









Olyanok mint a gombák :) Mintha rétegenként nőttek volna meg sütés közben :)





Miután kihűlt, felvágtam..





Meglepődtem a lyukacsos belsőn! :) Nagyon szép :)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Burgonyás zsömle
Burgonyás zsömle

A burgonyát megfőzöm , hűlni hagyom . A liszteket összekeverem . A közepébe kis fészket készítek . Beleteszem a cukrot . Rámorzsolom az élesztőt . Felöntöm a meleg tejjel . Hagyom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Svéd ropogós kenyér
Svéd ropogós kenyér

Előkészítés: 1. A szárazanyagokat egy műanyag tálba mérjük, alaposan elkeverjük. 2. Hozzáadjuk az olajat és a vizet. Alaposan elkeverjük. 30 percet pihentetjük. Elkészítés: 1...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Maria
Háztartási keksz készítése
Háztartási keksz készítése

Egy nagy tálban összekeverjük a hozzávalókat, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és villával megszurkálhatjuk és 3-4-5 cm es darabokra vagdaljuk....

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Receptek
zabpehelylisztes túrós kakaós csiga (Salátagyár)
zabpehelylisztes túrós kakaós csiga (Salátagyár)

A hozzávalókat a víz kivételével összekeverjük egy tálban, majd a vizet apránként adagoljuk hozzá; sima, egyenletes felületű, rugalmas, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Zabpehely...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk