Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Lenmagos zsemle Mester házi kenyérlisztből


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 6 db kb.72-76 grammos zsemlékhez:

- 250 gr Mester házi kenyérliszt
- 250 ml langyos víz + dagasztáskor még 25 ml kellett hozzá
- 3 gr porélesztő
- 1 kk só
- csipet cukor
- 1 ek burgonyapehely
- 1 ek lenmagpehely
- 1 ek kókuszolaj

Elkészítés:


A víz és az olaj kivételével az összes alapanyagot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem a 250 ml langyos vizet, majd robotgéppel elkezdtem összeállítani a tésztát. Az első észrevétel mindjárt itt történt, méghozzá az, hogy rendkívül gyorsan felvette a folyadékot a liszt! Ilyet a többinél eddig nem tapasztaltam. Ezért úgy döntöttem, teszek még hozzá egy kevés folyadékot, ami egészen pontosan 25 ml langyos víz volt. Így már könnyen lehetett dagasztani. Miután egynemű tésztát kaptam, hozzáadtam az egy evőkanál kókuszolajat és kb.4-5 percig dagasztottam tovább. A végére ilyen szép fényes, krémes állagú, egynemű, csomómentes tésztát kaptam..
Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral és a tésztából olajos kézzel gombócokat formáztam és itt jött a 2. észrevétel a tészát illetően! Nem tudom pontosan mitől, talán a térfogatnővelő anyagtól, de nem szeretnék találgatni, olyasmi állaga volt a tésztának, mintha egy buborékos anyagot nyomkodnék össze. Nagyon nehéz ezt így leírni, tapasztalni, próbálgatni kell. Szó szerint hallani lehetett a hangján miközben a gombócokat formáztam, hogy mintha levegőbuborékokat nyomkodnék össze. :) Fura volt, még sosem találkoztam ilyennel. A többi tészta, amikkel eddig dolgoztam, mind olyan tömött, tömör volt, ez meg olyan levegős, légies :) Összesen 6 db zsemlét formáztam, ezeket sütőpapíros tepsibe raktam majd a konyhapulton letakarva (nem huzatban!) kelesztettem 35 percet...





A kelesztési idő leteltével a sütőt bekapcsoltam és 180 fokra állítottam. A zsemlék tetejét vékonyan lekentem kókuszolajjal és 35 perc alatt megsütöttem. A sütési idő felénél így néztek ki a zsemlék..



35 perc leteltével (a sütési idő változhat, minden sütő máshogy süt!) kivettem a zsemléket a sütőből..









Olyanok mint a gombák :) Mintha rétegenként nőttek volna meg sütés közben :)





Miután kihűlt, felvágtam..





Meglepődtem a lyukacsos belsőn! :) Nagyon szép :)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kiflicskék
Kiflicskék

A hozzávalókat összegyúrjuk kicsit kelesszük a tésztát. Ezután összefonjuk még hagyjuk kicsit kelni megkenjük tojássárgával. 150 fokon szép pirosra sütjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Kakaós csiga
Kakaós csiga

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk 1 evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfu...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Maci tappancsok – zsemle
Maci tappancsok – zsemle

Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, és add hozzá a cukrot is. Ha felfutott, az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Mivel ez egy el...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Zsemle
Zsemle

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk