0,5 kg liszt
5 dkg vaj
5 dkg cukor
2 dl langyos tej
fél csomag friss élesztő
1 tojás
1 csipet só
Az élesztőt fel kell futtatni, nincs mese. Ha még sohasem csináltál ilyet, akkor se ijedj meg, a következőképpen biztosan sikerülni fog: a tejet melegítsd langyosra egy bögrében, keverd el benne a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Ezután a sütőt kapcsold 50 fokra, majd tedd be a bögrét, és várj 10-15 percet, ennyi idő alatt fel fog futni az élesztő minden gond nélkül.
Amíg pedig ez megtörténik, a lisztet mérd ki egy tálba, add hozzá a sót, és a közepére vájj egy kis mélyedést. Ebbe a lyukba öntsd a felfutott élesztőt, majd üsd rá a tojást és öntsd rá olvasztva a vajat.
Ezután dolgozd össze az egészet, majd laza szövetű konyharuhával fedd le, és tedd meleg helyre kelni, ez lehet akár a már kikapcsolt, de még meleg sütő is. Most van nagyjából egyórányi pihenőd.Amikor ez letelt, és a tészta megkelt, nyújtsd ki jó ujjnyi vastagra, majd egy lisztbe mártott pohárral szaggass belőle nyers fánkokat. A sütőt melegítsd elő 170 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és erre helyezd a már kiszaggatott darabokat. Amikor feldolgoztad az összes tésztát, és a sütő is elég meleg, told be a tepsit, és 20-25 perc alatt süsd készre a fánkokat.
Amikor a tepsire rakod a nyers fánkokat, hagyj köztük helyet, mert még sülés közben is kelni fognak!
Az összetevőkből gyúrjunk sima, közepesen lágy tésztát, majd letakarva egy órán át pihentessük. Osszuk kb. 120 g-os darabokra és gömbölyítsük fel. A kis gömböket 10-15 percig pihen...
Elkészítési idő:A langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd hozzá a lisztet a sóhoz, tojáshoz. Végül hozzáadjuk az olvasztott margarint, majd összegyúrjuk, hagyjuk megkelni. Míg kel a tészta,...
Elkészítési idő: 20+20 perc