Családireceptkönyv.hu

Foszlós, fonott briós (Max konyhája)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Elő tészta:

1 dl (10 dkg) langyos víz
10 dkg sima liszt
1 g friss élesztő

Tészta:

elő tészta
28 dkg sima liszt
1,35 dl (27 dkg) tej
5 dkg porcukor
1 teáskanálnyi vaníliás cukor
1 tojás
3 dkg vaj
2 dkg friss élesztő (vagy 6 g szárított)
1 teáskanálnyi olaj
1/2 teáskanálnyi só
a kenéshez egy kisebb tojás

Elkészítés:


Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, feloldjuk benne, majd hozzá keverjük a lisztet. Összedolgozzuk, és lefedve, langyos helyen pihentetjük, 1-2 órát. A tojást, a vajat és a tejet előkészítjük, hogy mikor a tésztát rakjuk össze, már szoba-hőmérsékletű legyen.

Az elő tésztára öntjük a langyos tejet, a kissé felvert tojást, a cukrokat és a lisztet. A tetejére az elmorzsolt élesztő, az olajat és a sót. Puha lágy tésztát dagasztunk belőle, és ha kell, a dagasztás közben korrigáljuk a tésztát. Ha nagyon lágy lenne, tegyünk pár kanál lisztet hozzá.
Lefedve, langyos, huzatmentes helyen kelesztjük 20-30 percet. Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra, az aljába tegyünk hideg vizet egy tálkában.
Gyengén lisztezett nyújtólapon, gyúrjuk át a tésztát, osszuk négy részre, és sodorjunk belőle rudakat.
A gombócokból sodorjunk 40-50 centis rudakat. A rudakból formázzuk meg a brióst.

Fogjunk a kezünkbe egy rudat, csináljunk rá egy hurkot.
A hurokból kilógó véget hajtsuk vissza.
Ami alul lóg ki, azt felül kell vissza fordítanunk hurokba, ami felülre került, azt alul.
Akkor lett jó a fonásunk, ha öt szalag látszik a brióson.
Tegyük a brióst sütőpapírra, takarjuk le, és hagyjuk pihenni 15-20 percet.
Kenjük le a felvert tojással, tegyük a forró sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.

Foszlós, fonott briós (Max konyhája)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Francia briós
Francia briós

A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, és kivajazunk, kilisztezünk vékonyan a formákat. Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Detty
Pizzás kifli
Pizzás kifli

1 dl cukros kézmeleg vízben elkeverjük az élesztőt, hozzáadunk 10 dkg lisztet (a 40 dkg-ból) és langyos helyen felfuttatjuk. Ezután a liszthez adjuk a többi hozzávalóval együ...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Detty
Békebeli sóskifli
Békebeli sóskifli

Öregtészta Az élesztőt feloldjuk a folyadékban és hozzáönjük a liszthez. Nem kell dagasztani, csak egyneművé kell keverni. Az öregtésztát előző este összeállítom és reggelig a hű...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Andrea
Kapros, túrós puffancsok
Kapros, túrós puffancsok

A túrót tegyük egy tálba a tojással és sózzuk meg, keverjük össze. A kaprot aprítsuk fel és szórjuk bele, adjuk hozzá a lisztet. A masszából formázzunk kisebb golyókat a kezünkkel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk