1 kg ponty, 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb., 2 fej közepes hagyma, 2 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika (az egyik kanál édesnemes, a másik erő paprika), 1 db cseresznyepaprika, , 1 kis hegyes zöldpaprika, 1 kis paradicsom, 1,4 dl vörösbor, só.
Készíteni csak szabad tűzön, bográcsban lehet. Az apróra vágott hagymát beletesszük a bográcsba, rátöltünk 11 dl hideg vizet, beledobjuk a már két órával előbb feldarabolt és besózott halat, és feltesszük főni. Amikor forrni kezd (a keletkező szürkés habot nem szabad leszedni!), beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, tetejére dobjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntjük a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos, helyette időnként megrázogatjuk a bográcsot. A forrástól számított kb. 35-40 percig egyenletes rotyogtatás után kóstolással döntjük el, hogy harmonikusak-e már az ízek. Az esetleges ikrát, tejet a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobjuk bele. Minden perc számít, mert a halnak nem szabad szétfőnie! Tálaláskor frissen főt hosszú metéltet adhatunk hozzá.
Tipp: ha elmorzsolunk néhány csípős cseresznyepaprikát, és megfőzzük egy deci hallében, sokkal jobb ízesítőt kapunk, mintha csak szárazon beleszórnánk a cseresznyepaprikát a levesbe. Tálaljuk külön csészében a halászléhez.
A lazacot megsózzuk, megborsozzuk, rácsöpögtetjük egy citrom levét, és fél órát állni hagyjuk. Egy grillserpenyőbe 2 kanál étolajat öntünk. Hozzáadjuk a vajat, beleszórjuk egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA halat szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Az olvasztott vajba keverjük a fokhagymát, petrezselymet, és bepácoljuk vele a halat. Hűtőben fél-egy órát pihentetjük. A lisztből, to...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűOlvasszuk ki a szalonna zsírját, majd vegyük ki belőle és tegyük félre a pörcöt. A szalonnazsírhoz adjuk hozzá a sertészsírt, majd a felforrósított zsiradékban süssük át hirtelen a...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KözepesA sütött előmelegítem 190 fokra. Egy tepsibe terítek egy szép nagy darab sütőfóliát, amivel lazán betakarhatom az egész halat. Egy kis lábasban közepes lángon felolvasztom a vaj...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: Könnyű