menu

Családireceptkönyv.hu

Lecsós ponty


Írta:

Elk. idő: 55 min
Adag: 4 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


60 dkg pontyfilé, só, 8 dkg finomliszt, 4 csapott kiskanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 6 evőkanál olaj, 8-10 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 5-6 húsos zöldpaprika, 8 közepes paradicsom

Elkészítés:


1. A pontyfilét lebőrözzük, 4 egyforma szeletre vágjuk, kb. 1 kiskanál sóval behintjük. A lisztet a fele pirospaprikával meg a borssal fűszerezzük. A halat beleforgatjuk, majd serpenyőben, a megforrósított olajban oldalanként 3-4 percig sütjük. Lecsöpögtetve félretesszük.
2. A szalonnát kis kockákra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, majd mindkettő húsát nagyobb kockákra daraboljuk.
3. A halsütés után maradó olajban a szalonnát kiolvasztjuk, és a hagymát megpirítjuk benne. A tűzről levéve a maradék pirospaprikával meghintjük, majd a paprikát meg a paradicsomot beleforgatjuk. Kevergetve 20 percig sütjük, közben megsózzuk.
4. Amikor kész, a sült halat belerakjuk, lefedjük, és épp csak 3-4 percig hagyjuk a tűzön, hogy a ponty átforrósodjon. Sütőben is megmelegíthetjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Jó tanács:

– Ponty helyett bármilyen más halfilé is jó hozzá, különösen a szálka nélküliek, például a pisztráng, fogas, harcsa, tengeri hal.
– A lecsós pontyból pár perc alatt magyaros pontyot is készíthetünk, ami főleg akkor praktikus, ha az előbbiből marad. Ilyenkor a kész lecsóba vékony karikákra vágott, bő olajban aranybarnára sült burgonyát keverünk, és így tálaljuk az átforrósított hallal a tetején.

Egy adag: 2525 kJ/604 kcal • 31,8 g fehérje • 40,0 g zsír • 29,2 g szénhidrát • 3,8 g rost • 157 mg koleszterin

Lecsós ponty

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Halételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kertész
Harcsa pacal
Harcsa pacal

A harcsa pacal picit sem hasonlít a marha pacalhoz, max. annyiban, hogy ez is bendő (csak a harcsáé) Mivel egy picit nyálkás, így jól ki kell áztatni, mosni és körömkefével lesúro...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Süllő sütőben sütve
Süllő sütőben sütve

1. Egy tepsit kivajazni, amiben elfér a hal. 2. A halat mindkét oldalán, több helyen mélyebben bevágni. 3. Sózni, borsozni kívül-belül. 4. A vajat és a fokhagymát összekeverni....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bogi
Halászlé
Halászlé

A hagyományos recept szerint a halat megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk és a halfejekkel és farkakkal együtt 1 óráig lassan f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dani
Halászlé
Halászlé

A ponty fejét, uszonyait, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük, beirdaljuk és ujjnyi csíkokra vágjuk. A haltejjel, ikrával együt besózzuk. A kiesett részeket, csontokat 2 l vízben...

Elkészítési idő: 5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk