60 dkg pontyfilé, só, 8 dkg finomliszt, 4 csapott kiskanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 6 evőkanál olaj, 8-10 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 5-6 húsos zöldpaprika, 8 közepes paradicsom
1. A pontyfilét lebőrözzük, 4 egyforma szeletre vágjuk, kb. 1 kiskanál sóval behintjük. A lisztet a fele pirospaprikával meg a borssal fűszerezzük. A halat beleforgatjuk, majd serpenyőben, a megforrósított olajban oldalanként 3-4 percig sütjük. Lecsöpögtetve félretesszük.
2. A szalonnát kis kockákra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, majd mindkettő húsát nagyobb kockákra daraboljuk.
3. A halsütés után maradó olajban a szalonnát kiolvasztjuk, és a hagymát megpirítjuk benne. A tűzről levéve a maradék pirospaprikával meghintjük, majd a paprikát meg a paradicsomot beleforgatjuk. Kevergetve 20 percig sütjük, közben megsózzuk.
4. Amikor kész, a sült halat belerakjuk, lefedjük, és épp csak 3-4 percig hagyjuk a tűzön, hogy a ponty átforrósodjon. Sütőben is megmelegíthetjük.
Jó tanács:
– Ponty helyett bármilyen más halfilé is jó hozzá, különösen a szálka nélküliek, például a pisztráng, fogas, harcsa, tengeri hal.
– A lecsós pontyból pár perc alatt magyaros pontyot is készíthetünk, ami főleg akkor praktikus, ha az előbbiből marad. Ilyenkor a kész lecsóba vékony karikákra vágott, bő olajban aranybarnára sült burgonyát keverünk, és így tálaljuk az átforrósított hallal a tetején.
Egy adag: 2525 kJ/604 kcal • 31,8 g fehérje • 40,0 g zsír • 29,2 g szénhidrát • 3,8 g rost • 157 mg koleszterin
A garnélát és a lazacot food processzorral összedaraboltam, majd az összes többi hozzávalót is beletettem, jól összedolgoztam és hagytam állni negyed órát. Nedves kézzel kissebb la...
Elkészítési idő: 40 percA karikára vágott hagymát és a halszeleteket a bográcsba rétegesen rakom le. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Forráskor, ahol buzog, beleszórom a paprika felét. Csak rázogatva...
Elkészítési idő:1.Preheat the oven to 220°C, fan 200°C, gas 6. Line a baking tray with a silicone mat or baking paper, put the cauliflower florets on the tray, drizzle over 1 tablespoon oil, seaso...
Elkészítési idő: 30