60 dkg pontyfilé, só, 8 dkg finomliszt, 4 csapott kiskanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 6 evőkanál olaj, 8-10 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 5-6 húsos zöldpaprika, 8 közepes paradicsom
1. A pontyfilét lebőrözzük, 4 egyforma szeletre vágjuk, kb. 1 kiskanál sóval behintjük. A lisztet a fele pirospaprikával meg a borssal fűszerezzük. A halat beleforgatjuk, majd serpenyőben, a megforrósított olajban oldalanként 3-4 percig sütjük. Lecsöpögtetve félretesszük.
2. A szalonnát kis kockákra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, majd mindkettő húsát nagyobb kockákra daraboljuk.
3. A halsütés után maradó olajban a szalonnát kiolvasztjuk, és a hagymát megpirítjuk benne. A tűzről levéve a maradék pirospaprikával meghintjük, majd a paprikát meg a paradicsomot beleforgatjuk. Kevergetve 20 percig sütjük, közben megsózzuk.
4. Amikor kész, a sült halat belerakjuk, lefedjük, és épp csak 3-4 percig hagyjuk a tűzön, hogy a ponty átforrósodjon. Sütőben is megmelegíthetjük.
Jó tanács:
– Ponty helyett bármilyen más halfilé is jó hozzá, különösen a szálka nélküliek, például a pisztráng, fogas, harcsa, tengeri hal.
– A lecsós pontyból pár perc alatt magyaros pontyot is készíthetünk, ami főleg akkor praktikus, ha az előbbiből marad. Ilyenkor a kész lecsóba vékony karikákra vágott, bő olajban aranybarnára sült burgonyát keverünk, és így tálaljuk az átforrósított hallal a tetején.
Egy adag: 2525 kJ/604 kcal • 31,8 g fehérje • 40,0 g zsír • 29,2 g szénhidrát • 3,8 g rost • 157 mg koleszterin
A tonhalat törd össze villával, szórd hozzá az apróra vágott újhagymát, a reszelt fokhagymát, a mustárt, a két tojást és a fűszereket, legvégül pedig a lisztet. Keverd össze, hogy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártom, héjukat lehúzom, félbevágom, és magjait kikaparom. Húsukat nagyon apróra vágom, szűrőkanálba teszem, és legalább 30 percig állni...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesLazac gratin fűszerkeverék receptek: 1 – Tejszínes lazac gratinHozzávalók: 200g lazacfilé (friss vagy fagyasztott), 125 ml tej (vegáknak gabonatej), 125 ml főzőtejszín (vegáknak...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA halszeleteket megmossuk, lecsepegtetjük, fél órára besózzuk. A szalonnát apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, a paprikát kicsumázz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű