35 dkg liszt, 1/2 élesztő, 2 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás sárgája-fehérje szétválasztva, 1,5 dl tej, csipet só
Töltelék: 15 dkg darált dió, egy kis üveg baracklekvárCsokimáz: 3 evőkanál cukrozatlan kakaó, 2 evőkanál cukor, 2 evkanál víz, 5 dkg vaj
Az élesztőt langyos tejben a 2 evőkanál cukorral felfuttattam, hozzáadtam az átszitált liszthez, majd a puha vajjal, és a tojás sárgájával összedolgoztam, legvégül került bele a csipet só. Fényesre dagasztottam. Letakarva a konyhapulton kelesztettem a duplájára.
Amikor megkelt, kinyújtottam téglalap alakúra, megkentem vastagon baracklekvárral, majd megszórtam a dióval.
Kelt zserbó háromszög Feltekertem, mint amikor csigát akarunk készíteni, majd egy éles késsel készültek a háromszögek, egyszer jobbra, egyszer balra fordítva a kést
Kelt zserbó háromszög Kelt zserbó háromszög Az így kapott háromszögeket sütőpapírral bélelt tepsire tettem, majd addig pihentek letakarva, míg a sütő felmelegedett 180 fokra.
Kelt zserbó háromszög 20 perc alatt készre sültek.
Ezalatt elkészült a csoki a tetejére: kis lábasban összeforraltam a vizet a kakaót és a cukrot – a víz a kakaó minőségétől függően lehet kevés a 2 kanál, nagyon kis kanalanként érdemes hozzáadni pár cseppet, ha szükséges. Alaposan kiforralom, miközben folyamatosan kevergetem, kb 5 perc. Amikor kész, leveszem a tűzről és belekeverem a vajat. Langyosra hűtöm, de időnként megkeverem. A kisült tésztát megcsurgatom vele.
Tökéletes zserbó íz, csak kicsit más formában… Mert zserbóra vágytam, de nem volt kedvem lapokat nyújtani, meg az is az igazsághoz tartozik, hogy befészkelte magát a fejembe, hogy inkább valami olyan süti kéne, amit egyszerűen felkapunk és szaladunk tovább. Hát így születtek a zserbó háromszögeim.
A szoba hőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral (finomítatlan nádcukorral a legjobb), és hozzáadunk egy csipet sót is. Majd a két egész tojással továbbkeverjük a masszát,...
Elkészítési idő: 1 óra 15 p Nehézség: KönnyűA tojásokat egy csipet sóval, a mézzel, cukorral, vízzel és az olajjal, jó habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a szódabikarbónával és a mézes fűszerkeverékkel összekevert lisztet....
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA joghurtot elkeverjük az olajjal, vagy az olvasztott, de kihűtött vajjal. Hozzáadjuk a sót, a cukrot és beleszitáljuk a lisztet, majd az élesztőt. Meggyúrjuk a tésztát, letakarjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat a liszttel elmorzsolom. Hozzáadom a cukrot, sütőport. Kikeverem a tojásokat. Összegyúrom , végül a csokit összevágva keverem hozzá. Olajos kézzel formázom meg.Előmelegített...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű