Tésztához:
60 + 10 dkg rétesliszt, 40 dkg tisztított, darált sertésháj, 2 evőkanál tejföl, 1 tojás, 1 dl fehér bor vagy 1 evőkanál ecet, 1 csapott mokkáskanál cukor, pici só, 1 dl szódavíz
Töltelékhez:
darált dió, ízlés szerinti kristálycukor, pici tej
A hájat 10 dkg liszttel habosra keverjük és hűtőszekrénybe tesszük.
A többi alapanyagból rétestészta jellegű tésztát készítünk, és kb. 20 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és a hájat óvatosan késsel rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk! Először a tészta egyik harmadát behajtjuk, majd a másik oldalról is felhajtjuk a tésztát. Az így kapott téglalapot ismét három részbe hajtogatjuk. 20 percet pihentetjük hideg helyen, és ezt a folyamatot 20 perces időközökkel még kétszer ismételjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a darált diót, kevés tejjel összekeverjük. Ne legyen folyós!
Végül lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk.
Tölteléket teszünk bele és háromszögekké alakítjuk, a sarkait egy kicsit összenyomjuk.
200 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. Még forrón porcukorba forgatjuk a sütiket.
A tésztát akkor tudunk szép egyenes szélű négyzetekké vágni, ha a tűzhely lángjánál megforrósított késsel végezzük ezt a műveletet. Sercegjen, amikor vágjuk! Ha kell, melegítsük újra a kést!
Lekvárral is nagyon finom, de akkor csak jó minőségű, kemény, házi lekvárral készítsük, mert a zselésítővel készült lekvárok kifolynak a tésztából.
Fahéjas vízben főzzük meg a quinoat, fedő nélkül 15 perc alatt. Egy pici főzővíz maradjon rajta, ebbe keverjük a süteménylisztet és a citromlevet, majd fedjük le, és pihentessük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűJoghurtot az eritrittel, és 1 csepp vanília aromával keverd össze, a kávét meg 1 csepp rumaromával ízesítsd. Az abonetteket mártsd bele a kávéba, és rétegezd a joghurttal. Végén sz...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézEgy közepes méretű tepsit kikenünk vajjal. A tejport és a kakaót alaposan összekeverjük egy tálban, hogy ne maradjanak egyikből se pici csomók. Egy kisebb edénybe beletöltjük a v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekeverjük a túrót, az édesítőt, a vaníliát, a citromhéját, a tejfölt, és a kockára vágott barackot. A tojást kettéválasztjuk a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük és óv...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű