2 tojás, 20 dkg finomra darált mandula, 10 dkg durvára vágott mandula, 10 dkg barna cukor, 10 dkg mazsola, 10 dkg apróra vágott kandírozott narancshéj, 1/2 kávéskanál őrölt fahéj, 1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg, néhány csepp mandulaaroma, néhány csepp rumaroma
A díszítéshez:
olvasztott csokoládé, szórócukor
A tojást habosra keverjük a cukorral. Belevegyítjük a fűszereket, az aromákat, majd hozzáadjuk a mandulát, a mazsolát és a narancshéjat is.
Az így kapott masszából vizes kézzel nagyobb diónyi golyókat formázunk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk. A tetejüket enyhén lenyomjuk.
A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük. Végül olvasztott csokoládéval és szórócukorral díszítjük.
Tipp:
mandula helyett dióval is elkészíthető. Ha tudatosan odafigyelünk az aromák és a szórócukor összetételére, a sütemény gluténmentes, tejmentes csokoládéval
vagy díszítés nélkül pedig tejmentes lesz.
Az apróra tört csokoládét egy hőálló tálba tesszük (néhány darabot félreteszünk, kb. 40 g-ot). A tejszínt egy edényben felmelegítjük, de épp csak addig, amíg forrni ke...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tejszínt vagy tejet a cukorral, az élesztővel, a sóval, a tojássárgákkal összekeverjük. A lisztet a jól elkavart vajjal meg a zsírral összegyúrjuk. Három cipót formázunk belőle....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, olvasztott vajat, maradék tejet, tojás sárgáját és a csipet sót egy tálba tesszük, elkeverjük, hozzáadjuk a kovászt és sima...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tojások fehérjét habbá verjük. A sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és a vízzel habosra keverjük. A kakaóport összekeverjük a sütőporral, liszttel és sóval, végül a 3 féle te...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes