1 kg finomliszt, 60 dkg tepertő, 20 dkg zsír, 3 db tojás, só, bors, kicsi tej, 50 g élesztő, kicsi tejföl Tetejére: 2 db tojássárgája
Tepertőt ledarálni. Liszt, só, bors, zsír hozzáadása. Összemorzsolni. Kis tejben pici cukorral felfuttatni az élesztőt. Hozzáönteni a masszához plusz 3 db tojás. 2-3 lk tejföl, izlés szerint. Összedolgozni. Ha túl száraz, tej hozzáadásával könnyen gyúrható masszát képezni. 1h kelesztés. Lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtani. Lisztezett formával (esetleg pohárral) kiszaggatni. Bevagdosni és tojássárgával bekenni. Tepsiben sütőpapíron vagy olajozott tepsiben 200 C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütni.
Összeállítom a tésztát és jól kidolgozom. Belerakom a lisztbe a felfuttatott az élesztőt, keverjük bele a sót, morzsoljuk bele a zsírt, szórjuk bele a sajtot, majd dolgozzuk össz...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KözepesElőző éjszaka már be lehet gyúrni és a hűtőbe tenni, ekkor nem kell, hogy langyosak legyenek a hozzávalók, csak ha aznap akarjuk sütni. A lisztet átszitáljuk, bele egy nagy tálba....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat, a tejfölt és a vizet egy kis lábaskában összemelegítjük, de nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi hozzávalóval együtt a dagasztógépbe. Az élesztőt meg lehet futtatni...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sós liszttel elmorzsolom a vajat (margarint), majd a többi hozzávalóval összeállítom a tésztát. Fóliába csomagolva megy a hűtőbe. Másnap ujjnyi vastagra nyújtom, lekenem tojássa...
Elkészítési idő: malacot is lehe Nehézség: Közepes