30 dkg szarvas lábszár (lehet őz vagy vaddisznó is), 30 dkg vaddisznócomb (lehet szarvas vagy őz is), 1 nagyobb (20 dkg) vöröshagyma, 6 dkg zsír vagy 4 evőkanál olaj, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, fél kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és majoránna, 1,5 dl zamatos vörösbor, 15 dkg laska- vagy vargányagomba, tárkony, só
A pirított dödölléhez:
1,2 kg burgonya,1 kiskanál só, 20 dkg finomliszt, 2 vöröshagyma, 8 evőkanál olaj (eredetileg 8 dkg sertészsír)
1. A kétféle húst lehártyázzuk, 2 centis kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, zsíron üvegesre pároljuk, a húst hozzáadjuk, fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a karikákra vágott paprikát, a felszeletelt paradicsomot, a paprikakrémet, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, a pirospaprikát, borsot és majoránnát. A borral felöntjük, kis lángon puhára pároljuk. Ezután adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott gombát, a fölaprított tárkonyt, és csak ekkor sózzuk. Kb. 15 percig főzzük. Dödöllével vagy friss házi kenyérrel tálaljuk.
2. Amíg a hús puhul, elkészítjük a dödöllét. Ehhez a burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk és egy lábasba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi – ez kb. 1 liter –, megsózzuk, majd jó puhára főzzük. A lisztet egy serpenyőben, közepes lángon, keverve 8-10 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk. A burgonyát levében fakanállal jól összetörjük, azután a lisztet is beleszórjuk. Erőteljesen keverve a tűzön 2-3 percig főzzük, majd félrehúzzuk és még 5 percig intenzíven keverjük. A vöröshagymát lereszeljük, a forró olajon megpirítjuk.
3. Következik a tálalás. A maradék olajba mártott evőkanállal a dödöllét tányérra szaggatjuk, az olajos hagymával megkenjük. A pörköltet melléhalmozzuk.
Jó tanács:
– A pörkölt ízét 1-2 evőkanál áfonyalekvárral is „megvadíthatjuk”.
Egy adag: 1083 kcal
Az aszalt szilvát langyos vízbe beáztatjuk. Az olajba keverjük a zúzott fokhagymát és a mustárt, majd sózzuk, borsozzuk. A fácánt kívül-belül – a bőre alatt is – bekenjük a fűszere...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lehártyázott őzgerincet megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, majd sóval, borssal bedörzsöljük és a gerinc hosszától függően 8 vagy 12 szeletre vágjuk. Egy nagy serpen...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA húst a babérlevéllel, hagymával, ecettel, koriander magokkal és némi sóval hideg vízben feltesszük főni. A habot leszedegetjük, majd amikor megpuhult a hús, kivesszük szikkadni k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűJó kifagyasztott 1,6 kg szarvas húsból készült. A húst a vastag hártyáktól megtisztítottam és nem túl nagy kockákra vágtam (4x4). Vörösboros páclevet készítettem: 6 dl félédes v...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz