8 kg vegyes őzhús, lehetőleg minden részéből: lapocka, comb, nyak, borda
kerüljön a bográcsba (lábosba)
8-10-15 db babérlevél, attól függően, hogy mennyire aromás
1 kg vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
1-2 db zöldpaprika
2-3 db közepes sárgarépa
2 db zöldség (fehérrépa)
őrölt pirospaprika
só
mustár
tejföl
zsír
A vöröshagymát vágjuk apróra és zsírban dinszteljük meg. Amikor szép üveges, akkor adjuk hozzá a pirospaprikát, majd a kockára vágott őzhúst. Lassú tűzön pirítsuk, várjuk meg, amíg a hús kezdi a levét engedni, és csak ezután tegyük bele a babérlevelet, a kockára vágott zöldpaprikát, és a kockára vágott zöldségeket, végül ízlés szerint sózzuk. Ha folyamatosan kis lángon főzzük, akkor a hús a zöldségekkel együtt szépen megfő a saját levében, nem szükséges vizet adni hozzá. Ha látjuk, hogy nagyon elfőné a levét, akkor viszont kevés vízzel pótoljuk. Arra ügyeljünk még, ha jó édes sárgarépával készítjük, csak kevesebbet tegyünk bele, mert az őzhús édes lesz tőle. Amikor a hús már puhára főtt, tegyük bele a nagyon apróra vágott lilahagymát, ízesítsük mustárral, tejföllel és kevés aszalt cseresznyével. Egyet forraljunk rajta és már el is készült. Zsemlegombóccal kínáljuk.
Szalvétagombóc
A zsemlét 1x1 cm-es kockákra vágjuk.
A margarint/vajat megolvasztjuk, a tojások sárgáját elkeverjük a tejjel, az olvasztott margarinnal, hozzáadunk 1/2 tk sót, és kevés borsot.
Ezt a keveréket ráöntjük a kenyérkockákra, hozzáadjuk a petrezselymet, átforgatjuk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, ezt is belekeverjük a masszába, ekkor már összeáll, és kissé ragacsos, de formázható masszát kapunk.
Elfelezzük, és mindkét darabot (külön-külön) frissen tartó fóliába csomagoljuk, szalámi formát alakítunk, a fólia két végét összecsavarjuk-összesodorjuk, hogy ki ne csússzon. Úgy képzeljük el, mint a szaloncukrot.
Épp csak gyöngyöző vízbe helyezzük a rudakat, és 40 percig "főzzük", félúton megfordítjuk.
készítése: A nyulat sóval, törött borssal, majoránnával dörzsöljük be, kisebb darabokra vágjuk, és egyenként húsos szalonnaszeletekbe göngyöljük, fogpiszkálóval vagy hústűvel meg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A kelkáposztát megmossuk, foltos külső leveleit lefejtjük. Ezután félbevágjuk, torzsájától megszabadítjuk, majd ujjnyi széles laskákra vágjuk. Enyhén sózott, forrásban lévő vízb...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűEgy nagyméretű serpenyőben zsírt forrósítok és az apró kockákra felvágott sárgarépát, zellert és hagymát üvegesre párolom benne. Hozzáadom a megtisztított, lehártyázott és nagyobb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst felkockázzuk, a hagymát felaprítjuk. A hagymát megpirítjuk, paprikával meghintjük, rádobjuk a húst. Ha megpirult, felönjük legalább annyi vízzel, hogy ellepje. A fűszerek...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű