menu

Családireceptkönyv.hu

Vadas őzpörkölt


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


8 kg vegyes őzhús, lehetőleg minden részéből: lapocka, comb, nyak, borda

kerüljön a bográcsba (lábosba)

8-10-15 db babérlevél, attól függően, hogy mennyire aromás

1 kg vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 fej lilahagyma

1-2 db zöldpaprika

2-3 db közepes sárgarépa

2 db zöldség (fehérrépa)

őrölt pirospaprika



mustár

tejföl

zsír

Elkészítés:


A vöröshagymát vágjuk apróra és zsírban dinszteljük meg. Amikor szép üveges, akkor adjuk hozzá a pirospaprikát, majd a kockára vágott őzhúst. Lassú tűzön pirítsuk, várjuk meg, amíg a hús kezdi a levét engedni, és csak ezután tegyük bele a babérlevelet, a kockára vágott zöldpaprikát, és a kockára vágott zöldségeket, végül ízlés szerint sózzuk. Ha folyamatosan kis lángon főzzük, akkor a hús a zöldségekkel együtt szépen megfő a saját levében, nem szükséges vizet adni hozzá. Ha látjuk, hogy nagyon elfőné a levét, akkor viszont kevés vízzel pótoljuk. Arra ügyeljünk még, ha jó édes sárgarépával készítjük, csak kevesebbet tegyünk bele, mert az őzhús édes lesz tőle. Amikor a hús már puhára főtt, tegyük bele a nagyon apróra vágott lilahagymát, ízesítsük mustárral, tejföllel és kevés aszalt cseresznyével. Egyet forraljunk rajta és már el is készült. Zsemlegombóccal kínáljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Szalvétagombóc


A zsemlét 1x1 cm-es kockákra vágjuk.
A margarint/vajat megolvasztjuk, a tojások sárgáját elkeverjük a tejjel, az olvasztott margarinnal, hozzáadunk 1/2 tk sót, és kevés borsot.
Ezt a keveréket ráöntjük a kenyérkockákra, hozzáadjuk a petrezselymet, átforgatjuk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, ezt is belekeverjük a masszába, ekkor már összeáll, és kissé ragacsos, de formázható masszát kapunk.
Elfelezzük, és mindkét darabot (külön-külön) frissen tartó fóliába csomagoljuk, szalámi formát alakítunk, a fólia két végét összecsavarjuk-összesodorjuk, hogy ki ne csússzon. Úgy képzeljük el, mint a szaloncukrot.
Épp csak gyöngyöző vízbe helyezzük a rudakat, és 40 percig "főzzük", félúton megfordítjuk.

Vadas őzpörkölt

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Vadételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Vadragu babbal és csilivel
Vadragu babbal és csilivel

Egy nagyméretű serpenyőben zsírt forrósítok és az apró kockákra felvágott sárgarépát, zellert és hagymát üvegesre párolom benne. Hozzáadom a megtisztított, lehártyázott és nagyobb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Erdőkerülő vadpörkölt
Erdőkerülő vadpörkölt

A húst (ha van rá idő) 1 napig páclében pácolom, majd kiveszem és kockákra vágom. A hagymát felaprítom, a zsírban megpárolom, hozzáadom a paprikát, a paradicsomot és pörköltalapot...

Elkészítési idő: 2,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Vadnyúlpaprikás - OK
Vadnyúlpaprikás - OK

1. A vadnyulat, belsejének kitisztítása után, a vesék és a szív meghagyásával alaposan megmossuk, majd darabokra vágva, újra hideg vízbe rakjuk. 2. Vöröshagymát sárgára pirítun...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Gabriella
Karácsonyi vadhús
Karácsonyi vadhús

A húst felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, megkenjük mustárral és kevés forró olajban hirtelen kisütjük. A visszamaradt olajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk