2 kg vadhús (szarvas, vaddisznó)
4 fej vöröshagyma
zsír
1 fej fokhagyma
1 paradicsom
1 paprika
3 db babérlevél
őrölt köménymag
só, bors, pirospaprika
majoránna, szemes bors
5-6 szem szegfűbors
2 dl vörösbor
2-3 evk áfonyalekvár
1 marék szárított erdei gomba (vargánya)
víz
A húst (ha van rá idő) 1 napig páclében pácolom, majd kiveszem és kockákra vágom.
A hagymát felaprítom, a zsírban megpárolom, hozzáadom a paprikát, a paradicsomot és pörköltalapot készítek belőle. A beáztatott agyag edénybe teszem az alapot, ráteszem a húst, a fűszereket, a felaprított fokhagymát, beleteszem a lekvárt, a beáztatott és kinyomkodott gombát, beleöntöm a bort és annyi vizet öntök rá, ami éppen ellepi. A lefedett cserépedényt a kemencébe teszem és kb 2-2,5 óra alatt készre főzöm.
A főzési idő nekem most ennyi volt, megpuhult, a levét elfőtte,
finom szaftos pörköltet kaptam, mikor kivettem.
Lehet rövidebb és hosszabb is a főzési idő, ez a kemencétől és a befűtéstől is függhet.
A megtisztított, megmosott húst 4 evőkanál felforrósított olajban hirtelen megpirítjuk. Rátesszük a felkockázott vöröshagymát, zöldségeket, és erős tűzön 3-4 percig együtt pirítjuk...
Elkészítési idő:A húst a babérlevéllel, hagymával, ecettel, koriander magokkal és némi sóval hideg vízben feltesszük főni. A habot leszedegetjük, majd amikor megpuhult a hús, kivesszük szikkadni k...
Elkészítési idő:Vadas agglegényesen több napra ! 2kg lapockát megfőzok 4-liter vízben so egész bors kb egy kanálnyi meg két szép babér levél meg egy kiló sárgarépával (a negyede lehet fehér répa i...
Elkészítési idő: