menu

Családireceptkönyv.hu

Falusi kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



675 g kenyérliszt (BL 80)
400 ml langyos víz
20 g friss élesztő
10 g só

Elkészítés:


A lisztet a sóval szitáljuk egy nagy tálba, majd készítsünk egy mélyedést a közepébe.

Az élesztőt 150 ml langyos vízben oldjuk fel. Majd öntsük a liszt közepébe és a maradék vizet is öntsük bele. A tálban gyúrjuk addig, míg az összes nedvességet felszívja a liszt, majd öntsük enyhén lisztezett felületre és gyúrjuk össze. Ha összeállt, dagasszuk kb. 10 percig, míg a tészta szép egyenletes és rugalmas lesz. Egy kiolajozott tálba tegyük, fedjük le enyhén megolajozott fóliával és hagyjuk meleg helyen kelni 1 órát.

Enyhén lisztezett felületre borítjuk és 2-3 percig gyúrjuk. Osszuk a tésztát egyharmad és kétharmad részre, formázzunk cipót belőlük. Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral és enyhén olajozzuk be. Tegyük az egyik cipót az egyik tepsire, a másikat a másikra. Fedjük be 1-1 tállal és hagyjuk 30 percig kelni. Ne kelesszük túl, mert a tészta összedőlhet, mikor egymásra tesszük.

Finoman lapítsuk le a nagyobbik cipó tetejét és egy 4 cm-es keresztet vágjunk a közepre. Kenjük meg egy kis vízzel, majd a kisebb cipót helyezzük rá. Hüvelyk,-mutató és középső ujjunkkal óvatosan lyukasszuk át a felső cipó közepét, le az alsó cipó belsejéig, de ne menjünk le az aljáig! Fedjük be egy tállal és hagyjuk kelni 10 percig.

A sütőt közben melegítsük elő 220 fokra. A tésztát 5 cm-enként egy ollóval vagdossuk be, úgy szebb lesz, de ez el is hagyható. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 35-40 percig, illetve addig míg szépen megpirul és az alját megütögetve tompa hangot ad. Óvatosan ütögessük, mert nagyon forró!

Helyezzük rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.

Falusi kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
 Egyenes kifli,
Egyenes kifli,

Az egészet dagasztó gépbe,vagy kenyérsütő üstjébe pakolom.Sima tésztát dagasztok.Kelesztő tálban 45 percig kelsztem vissza szakitom,20 percig még kelesztem.14 db gombócot formálok,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Kelesztés nélküli lekváros kifli
Kelesztés nélküli lekváros kifli

Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a sütőport, a sót, a tojások sárgáját, a cukrot és a reszelt citromhéjat egy tálba tesszük, hozzáadjuk az élesztős tejet....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Cukkinis kenyér
Cukkinis kenyér

Mindent összekeverünk, 90 percet kelesztjük, kb. 45 percet sütjük. Jól szeletelhető.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sándor
Fehér kenyér
Fehér kenyér

Kimérjük a lisztet, és a többi hozzávalóval együtt a kenyérsütő gépbe rakjuk. (Én mindig a lisztet teszem alulra, rá az élesztőt, cukrot, sót, margarint és végül a vizet.) Elindít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk