Családireceptkönyv.hu

Falusi kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



675 g kenyérliszt (BL 80)
400 ml langyos víz
20 g friss élesztő
10 g só

Elkészítés:


A lisztet a sóval szitáljuk egy nagy tálba, majd készítsünk egy mélyedést a közepébe.

Az élesztőt 150 ml langyos vízben oldjuk fel. Majd öntsük a liszt közepébe és a maradék vizet is öntsük bele. A tálban gyúrjuk addig, míg az összes nedvességet felszívja a liszt, majd öntsük enyhén lisztezett felületre és gyúrjuk össze. Ha összeállt, dagasszuk kb. 10 percig, míg a tészta szép egyenletes és rugalmas lesz. Egy kiolajozott tálba tegyük, fedjük le enyhén megolajozott fóliával és hagyjuk meleg helyen kelni 1 órát.

Enyhén lisztezett felületre borítjuk és 2-3 percig gyúrjuk. Osszuk a tésztát egyharmad és kétharmad részre, formázzunk cipót belőlük. Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral és enyhén olajozzuk be. Tegyük az egyik cipót az egyik tepsire, a másikat a másikra. Fedjük be 1-1 tállal és hagyjuk 30 percig kelni. Ne kelesszük túl, mert a tészta összedőlhet, mikor egymásra tesszük.

Finoman lapítsuk le a nagyobbik cipó tetejét és egy 4 cm-es keresztet vágjunk a közepre. Kenjük meg egy kis vízzel, majd a kisebb cipót helyezzük rá. Hüvelyk,-mutató és középső ujjunkkal óvatosan lyukasszuk át a felső cipó közepét, le az alsó cipó belsejéig, de ne menjünk le az aljáig! Fedjük be egy tállal és hagyjuk kelni 10 percig.

A sütőt közben melegítsük elő 220 fokra. A tésztát 5 cm-enként egy ollóval vagdossuk be, úgy szebb lesz, de ez el is hagyható. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 35-40 percig, illetve addig míg szépen megpirul és az alját megütögetve tompa hangot ad. Óvatosan ütögessük, mert nagyon forró!

Helyezzük rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.

Falusi kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Pirított magvas bajor bagel (Levendulalány)
Pirított magvas bajor bagel (Levendulalány)

1.A tészta összeállítása. Kimérem és átszitálom a liszteket*, elkeverem benne a sót, a cukrot és a szárított/instant élesztőt. A tejet a vízzel együtt meglangyosítom, beleütöm a to...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: PIRO
Puha belsejű kenyér
Puha belsejű kenyér

A sütőt bekapcsoljuk 225 fokra. Az útifűmaghéjat a vízzel összekeverjük, félretesszük, hogy a vizet magába szívja. Közben kimérjük a többi száraz hozzávalót és a szezámpehely...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókuszlisztes zsömle
Kókuszlisztes zsömle

Előmelegített -175fokos- sütőben 40 percig sütöttem. Ekkor kivettem a tepsiből és a rácson pirítottam csak,- kb. 15 percig - hogy kérges legyen a külső része! Isteni!

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tízperces fánk recept sütő poros
Tízperces fánk recept sütő poros

A tojást a cukorral, majd a tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a rumot, végül a sütőporos liszttel és egy csipet sóval összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, még adhatunk hozzá lisztet,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk