Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
25 dkg vaj
1 ek. porcukor
3 db tojás sárgája
3 dkg élesztő
1 dl tej, amennyit a tészta felvesz
A töltelékhez:
3 tojás fehérje
25 dkg porcukor
darált dió, ízlés szerint
Először a tésztát készítjük el. A lisztet, a puha vajat, a porcukrot, a tojások sárgáit egy tálba tesszük. Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsoljuk a tejbe és hozzáöntjük a már előkészített alapanyagokhoz és puha állagú tésztát gyúrunk. Amikor a tészta szépen összeállt, letakarva hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a habot.
A tojásfehérjéket a porcukorral gőz fölött elkezdjük felverni. Amikor nagyjából 45-50 fokos a hab, akkor levesszük a tűzről és hidegen verjük tovább, amíg jó kemény lesz. (A 45-50 fokos hőmérséklet, az a meleg, ami a kéznek még kellemes érzés.)
Ha elkészültünk a habbal, akkor kivesszük a tésztát a hűtőből és 3 cipót formázunk belőle, majd lisztezett nyújtódeszkán, egyenként téglalap formára, és nagyjából fél centi vékonyra nyújtjuk. Az első lapot megkenjük a hab 1/3-ával, ízlés szerint megszórjuk a darált dióval és a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük. Az így kapott rúdból pogácsaszaggatóval, félhold alakú kifliket szaggatunk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. A másik két lappal ugyanígy járunk el. Mielőtt megsütnénk a süteményt, 10-15 percet pihentetjük, ekkor egy kicsit kelni fog a tészta. Előmelegített, 200 fokos sütőben, világosbarnára sütjük a kifliket. (Nagyjából ez körülbelül 8 perc, de sütőtől függ, hogy pontosan mennyi időre van szükség a tökéletes sütéshez.) Miután langyosra hűlt, vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejét.
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, a fél citrom levét. Beletesszük a sütőporral elkevert lisztet, és végül óvatosan a 3 tojás ke...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűEzután rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Én most vaníliás pudingot készítettem, amit folpack-kal befedve hagytam kihűlni, majd felvert tejszínnel lazítottam, ezzel töltöttem...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a margarint és elkezdjük összemorzsolni. 2. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot. 3. Ezután a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 175 fokra, és sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es, vékony peremű tepsibe. 2 A lisztet, a sütőport és a sót összeszitáljuk. A pisztáciát mozsárban úgy-ahog...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű