1 kg kenyérliszt
6 dl állott víz
3 dkg friss élesztő vagy 21 g száraz élesztő
3 dkg méz
3 dkg só
egy kevés liszt a meghintéshez
Az élesztőt és a mézet keverjük el az állott víz felében. Halmozzuk kupacba a lisztet és a sót. Csináljunk egy kis mélyedést a közepén, és oda öntsük a vízben feloldott élesztőt. Középről kifelé haladva kavargassuk a lisztet, amíg teljesen fel nem veszi az élesztős keveréket. Ekkor öntsük az állott víz másik felét is a kupac közepére, és dolgozzuk a liszttel tésztává. Akkor jó, ha a tészta a kezünkhöz tapad – szórjuk meg egy kis liszttel, és dörzsöljük össze.
Mindkét kezünket alaposan lisztezzük be, és szórjunk egy keveset a tésztára is. Formázzunk belőle kerekded cipót, és tegyük a tepsibe. Késsel ejtsünk rajta egy mély bemetszést. Tegyük meleg, párás és huzatmentes helyre. Amikor a tészta a duplájára dagadt, ütögessük ki a levegőt belőle. Ezután hozzuk létre végső alakját, majd utána hagyjuk másodszor is megkelni, amíg megint a duplájára dagad. Helyezzük el az előmelegített sütőben. Kocogtassuk meg az alját. Ha üregesnek hangzik, akkor elkészült; ha még nem, akkor toljuk vissza egy kis időre a sütőbe. Fektessük egy rácsra kihűlni.
Palacsintát a szokásos módon készítem, csak rizslisztből. Töltelék: a túrót kikeverem porcukorral, 2db tojás sárgájával és 5 dkg vajjal . A tojás fehérjét felverem. Ha ez kész a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: Megsütjük a palacsintákat. A vöröshagymát apróra vágjuk. A gombát szeleteljük. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A töltelékhez: Az olajon megdinszteljük a hagymát. Rá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat langyosra olvasztjuk. A többi hozzávalót összekeverve palacsintatésztát készítünk, végül utolsóként hozzáadjuk a vajat is. A hagyományos palacsintához hasonlóan sütjük meg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojássárgáját, a tejet és a mézet kikeverjük, majd 4 muffin formába 1-1 ek. gluténmentes zabpelyhet kanalazunk. Elosztjuk rajta az előbb elkészített lötyit, majd ízlés szerint cs...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű