menu

Családireceptkönyv.hu

Házi kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



1 kg kenyérliszt
6 dl állott víz
3 dkg friss élesztő vagy 21 g száraz élesztő
3 dkg méz
3 dkg só
egy kevés liszt a meghintéshez

Elkészítés:


Az élesztőt és a mézet keverjük el az állott víz felében. Halmozzuk kupacba a lisztet és a sót. Csináljunk egy kis mélyedést a közepén, és oda öntsük a vízben feloldott élesztőt. Középről kifelé haladva kavargassuk a lisztet, amíg teljesen fel nem veszi az élesztős keveréket. Ekkor öntsük az állott víz másik felét is a kupac közepére, és dolgozzuk a liszttel tésztává. Akkor jó, ha a tészta a kezünkhöz tapad – szórjuk meg egy kis liszttel, és dörzsöljük össze.

Mindkét kezünket alaposan lisztezzük be, és szórjunk egy keveset a tésztára is. Formázzunk belőle kerekded cipót, és tegyük a tepsibe. Késsel ejtsünk rajta egy mély bemetszést. Tegyük meleg, párás és huzatmentes helyre. Amikor a tészta a duplájára dagadt, ütögessük ki a levegőt belőle. Ezután hozzuk létre végső alakját, majd utána hagyjuk másodszor is megkelni, amíg megint a duplájára dagad. Helyezzük el az előmelegített sütőben. Kocogtassuk meg az alját. Ha üregesnek hangzik, akkor elkészült; ha még nem, akkor toljuk vissza egy kis időre a sütőbe. Fektessük egy rácsra kihűlni.

Házi kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Klári
Arrabbiata csirke
Arrabbiata csirke

A csirkemellet vékony szeletekre vágom, és az olívaolajon megpirítom, majd felöntöm a konzerv paradicsommal, hozzáadom az aprított chilit, a reszelt fokhagymát, az aprított bazsali...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
Citrom torta
Citrom torta

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Zsemle
Zsemle

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Dödöle
Dödöle

A krumplit meghámozzuk, majd enyhén sós vízbe feltesszük főni. Mikor megfőtt, anélkül, hogy leöntenénk róla a vizet, összetörjük, majd visszatéve a tűzre, annyi lisztet dolgozunk f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk