a
Bevonatokkal, például cukormáz díszítéssel az aprósütemény tetszetősebb, édesebb lesz, és tovább friss marad.
Cukormázakat készíthetünk hidegen kikevert illetve főzött változatban.
- Ha kevés az időnk, egyszerű cukormáz is megfelel, amelyet porcukor és némi folyadék, például citromlé, rum vagy kávé elkeverésével készíthetünk el. A cukormáz a levegőn megszárad.
- Szilárdabb tojásfehérje-mázhoz 12,5 dkg porcukorral keverjünk el egy tojásfehérjét, amíg a massza krémes és csillogó nem lesz.
A tojásfehérje-máz szilárd és jól formázható. A süteményre a sarkánál kivágott műanyag tasakkal vagy saját készítésű papírtölcsérrel rajzolhatjuk a mintákat. Szélesebb csíkot rajzolhatunk, ha habzsákkal vagy lapos tasakkal dolgozunk.
- A főtt mázat márványmáznak hívják, mert száradás közben finom repedések keletkeznek rajta. A mézeskalács, a mézescsók és a puszedli jellemző dísze.
Főzzünk 25 dkg cukrot 1,25 dl vízzel addig, míg a keverék szirupszerű lesz és buborékok jelennek meg a felszínén.
A főtt mázat forrón visszük fel a még szintén forró süteményre.
A krumpligombóchoz a krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, forró vízben puhára főzzük és lecsepegtetjük. Legalább egy éjszakára állni hagyjuk, hogy a nedvesség eltávozzon belőle,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMérd ki a chia magot egy nagyobb tálba. Öntsd hozzá a mandulatejet. Add hozzá a mézet, és keverd jól el az egészet. Lehetőleg egy habverőt használj, mert az elején nagyon könnyen...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA májat kevés vízben megfőzzük, majd hagyjuk hűlni és felszeleteljük, egy tálba tesszük. A főtt tojásokat is felszeleteljük és a tálba tesszük. A hagymát és a petrezselyemzöldet ap...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA karfiolt fél puhára főztem. Hagytam kihűlni, majd tejföllel, tojással, liszttel, sóval, apróra vágott petrezselyemzölddel és reszelt füstölt sajttal összekevertem.A csirkemelle...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű