Hozzávalók (30 db-hoz):
60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl langyos tej, 3 evőkanál cukor, 1 egész tojás, 8 dkg olvasztott vaj, csipet só.
Mogyorókrém, szilvalekvár a töltéshez.
1 egész tojás a kenéshez.
A lisztet egy tálba szórjuk, elkeverjük a sóval, cukorral. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy teáskanálnyi cukrot és hagyjuk, hogy felfusson.
Ha felfutott az élesztő, a keveréket hozzáöntjük a liszthez, és elkezdjük összedolgozni. Amikor mindenhol nedves a liszt, hozzáütjük a tojást, és alaposan összedolgozzuk.
Ha összeállt a tésztánk, beledolgozzuk az olvasztott vajat is, majd alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva, és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán enyhén átnyomkodjuk, átgyúrjuk, majd kb fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy 10 cm átmérőjű szaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk. Mindegyik korongra teszünk egy-egy teáskanálnyi nutellát vagy lekvárt, és a széleket összecsípve gombócokat formálunk. Papírral bélelt muffintepsibe rakosgatjuk, és még 15-20 percet kelesztjük. Ha újból megkeltek, felvert tojással lekenjük őket, és előmelegített 200 fokos sütőben 15 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve porcukorral megszórjuk.
Először a krémet készítem el, mert annak hűlni kell. A lisztet simára keverem a tejjel, hozzáadom a kókuszreszelék felét és folytonos keveréssel sűrűre főzöm. Ha kihűlt, ízesítem a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet a vajjal elmorzzoljuk,hozzáadjuk a cukrot,diót,sót,és a tojássárgákkal jól összegyúrjuk. Fél órát hűtőben pihentetjük. Közben a morzsát az olajon megpirítjuk,a tojások...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűGesztenyés piskóta mákos-totukrémmel és sárgabarackkal: 15 dkg gesztenyelisztböl, 5 tojásból, 1 evökanál mézböl, fél csomag sütöporból, csipetnyi sóból piskótát sütöttem (a tojásfe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA meghámozott almát nyolcadoljuk, és megszórjuk a fahéjjal. A vajat a cukorral meg a tojással habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, a tejet, majd a liszt és a sütőpor elegyét. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű