Hozzávalók (30 db-hoz):
60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl langyos tej, 3 evőkanál cukor, 1 egész tojás, 8 dkg olvasztott vaj, csipet só.
Mogyorókrém, szilvalekvár a töltéshez.
1 egész tojás a kenéshez.
A lisztet egy tálba szórjuk, elkeverjük a sóval, cukorral. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy teáskanálnyi cukrot és hagyjuk, hogy felfusson.
Ha felfutott az élesztő, a keveréket hozzáöntjük a liszthez, és elkezdjük összedolgozni. Amikor mindenhol nedves a liszt, hozzáütjük a tojást, és alaposan összedolgozzuk.
Ha összeállt a tésztánk, beledolgozzuk az olvasztott vajat is, majd alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva, és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán enyhén átnyomkodjuk, átgyúrjuk, majd kb fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy 10 cm átmérőjű szaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk. Mindegyik korongra teszünk egy-egy teáskanálnyi nutellát vagy lekvárt, és a széleket összecsípve gombócokat formálunk. Papírral bélelt muffintepsibe rakosgatjuk, és még 15-20 percet kelesztjük. Ha újból megkeltek, felvert tojással lekenjük őket, és előmelegített 200 fokos sütőben 15 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve porcukorral megszórjuk.
1/2 kg lisztet 2 evőkanál fagyos zsírral, 1 csomag sütőporral, 25 deka cukorral, 2 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával és annyi tejjel, hogy könnyen dolgozható legyen, jól ös...
Elkészítési idő:Egy evőkanál cukorral édesített langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd a tojássárgákkal, két evőkanál porcukorral, csipet sóval meg annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy a szo...
Elkészítési idő:Az alaprecept azt írja,hogy külön verd fel a tojás fehérjét,de én mindent egy tálba öntöttem és összekevertem.A tejet majd látod hogy veszi fel,azért írtam kb. 2 dl.-t.Elég bele 2...
Elkészítési idő: 1 óra