6 dkg hideg vaj
8 dkg liszt
5 dkg barna cukor
5+15 dkg (= összesen 20 dkg) cukor
1,1 kg (kb. 6-8 db) alma
Fél citrom leve
4 tk. étkezési keményítő
1 tk. fahéj
Tálaláshoz (elhagyható): tejszínhab vagy vanília fagyi
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
Először készítsd el a morzsát.
Ehhez a lisztet, a barna cukrot és 5 dkg kristálycukrot keverj össze egy tálban.
Add hozzá a felkockázott, hideg vajat.
A sütés alatt az almából és a cukorból a keményítő hatására egyfajta sűrű, szószos almakompót válik, amit a kemény, vajas és édes morzsa tesz különlegessé.
Magában is kitűnő desszert, de egy jó adag tejszínhab vagy egy gombóc vanília fagyi nemcsak megkoronázza, de az édes ízekkel szemben olyan jóleső kontrasztot képez, ami ettől a plusz egy hozzávalótól egy szinttel magasabbra emeli ezt a sütit.
Nagyon gyakran eszik kis tálkából, de desszertes tányéron is jól mutat.
Az ujjaiddal morzsold szét a vajat a lisztes cukorban. Az a cél, hogy morzsás állagot kapj, ne dolgozd ki túlságosan, ne olvadjon meg a vaj.
Tedd be a hűtőbe.
Most jönnek az almák.
Hámozd meg az almákat, vágd négybe őket és vágd ki a magházukat.
Vágd fel őket vastagabb szeletekre, kb. 4 szeletbe egy alma negyedet.
Tedd egy tálba a felszeletelt almákat, és locsold meg a citromlével. Keverd el, hogy mindenhol érje a citromlé.
Adj hozzá 15 dkg cukrot, a keményítőt és a fahéjat. Keverd el vagy a kezeddel vagy egy nagyobb kanállal.
Végül összerakjuk a sütit. A kivajazott sütőtálba öntsd bele először az almát, aztán szórd rá a morzsát.
1 óra 15 percig süsd. Az alma forrni, bugyogni fog az alján, a morzsa pedig aranysárga színű lesz.
1.Összegyúrjuk a tésztához valókat. Először nagyon ragad, de nem kell hozzá több liszt, mert akkor kemény lesz. A kezet lehet kissé lisztezni. A gyúrás közben alakul az állaga. Ha...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KözepesA tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. 2 Addig a liszthez adjuk a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzá...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: Könnyű160 fokra melegítjük elő a sütőt. Egy 20 cm x 20 m-es sütőtálat kibélelünk sütőpapírral. Elválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét felverjük habnak. Félretesszük. A sárgák...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olvasztott vajba tesszük a citromhéjat a vanilia kivonatot és egyesével hozzáadjuk a tojásokat, habverővel elkeverjük. Ezt a masszát ráöntjük a kimért cukorra és habosra keverjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű