1/2 adag sötét mézeskalács tészta
2 db savanykás (zöld) alma
3 db piros alma
1 citrom leve
75 g kristálycukor
75 g világosbarna cukor
3 ek finom liszt
1 tk őrölt fahéj
1/4 tk őrölt szegfűbors
1/2 tk só
75 g mazsola
20 g vaj
Morzsához:
40 g finom liszt
40 g kristálycukor
1/2 tk őrölt gyömbér
csipet só
60 g hideg vaj
30 g dió durvára vágva
A mézeskalács tésztát sütőpapíron 5 mm vastag, 32 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Belenyomkodjuk a sütőformába, és éles késsel levágjuk a lelógó részeket. 20 percre mélyhűtőbe tesszük dermedni.
Az almát 5 mm vastag szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a citromlével és egy nagyobb tálban összekeverjük a cukorral, liszttel, a fűszerekkel, a sóval és a mazsolával.
A tölteléket a lehűtött tésztába terítjük, kicsit belenyomkodjuk. Megszórjuk a vajkockákkal.
Egy tepsit rakunk alá, hogyha kifolyna. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Morzsához összekeverjük a lisztet a cukorral, a gyömbérrel és a sóval. A maradék mézeskalács tésztából (50g) kisebb darabokra vágunk és a vajjal együtt hozzátesszük a lisztes keverékhez. Ujjal kisebb morzsákat szaggatunk, majd hozzákeverjük a diót.
Miután a torta 20 percig sült, megszórjuk a morzsás keverékkel a tetejét. Visszatoljuk a sütőbe még 30 percre (bugyborékolva átsül a teteje).
Sütési hőfok:180 C
Szeletelés előtt hűtjük.
Az aszalt szilvát tegyük fel egy kis edényben a tűzre annyi vörösborban, amennyi jól ellepi. Adjuk hozzá a babérlevelet és 1-2 ág kakukkfüvet. Forraljuk fel, majd főzzük addig, amí...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesTészta Melegítsük elő a sütőt 175°C hőmérsékletre. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a barna cukornak csak a felét adjuk hozzá. Keverjük össze a nedves alapanyagokat is, d...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű