1/2 adag sötét mézeskalács tészta
2 db savanykás (zöld) alma
3 db piros alma
1 citrom leve
75 g kristálycukor
75 g világosbarna cukor
3 ek finom liszt
1 tk őrölt fahéj
1/4 tk őrölt szegfűbors
1/2 tk só
75 g mazsola
20 g vaj
Morzsához:
40 g finom liszt
40 g kristálycukor
1/2 tk őrölt gyömbér
csipet só
60 g hideg vaj
30 g dió durvára vágva
A mézeskalács tésztát sütőpapíron 5 mm vastag, 32 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Belenyomkodjuk a sütőformába, és éles késsel levágjuk a lelógó részeket. 20 percre mélyhűtőbe tesszük dermedni.
Az almát 5 mm vastag szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a citromlével és egy nagyobb tálban összekeverjük a cukorral, liszttel, a fűszerekkel, a sóval és a mazsolával.
A tölteléket a lehűtött tésztába terítjük, kicsit belenyomkodjuk. Megszórjuk a vajkockákkal.
Egy tepsit rakunk alá, hogyha kifolyna. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Morzsához összekeverjük a lisztet a cukorral, a gyömbérrel és a sóval. A maradék mézeskalács tésztából (50g) kisebb darabokra vágunk és a vajjal együtt hozzátesszük a lisztes keverékhez. Ujjal kisebb morzsákat szaggatunk, majd hozzákeverjük a diót.
Miután a torta 20 percig sült, megszórjuk a morzsás keverékkel a tetejét. Visszatoljuk a sütőbe még 30 percre (bugyborékolva átsül a teteje).
Sütési hőfok:180 C
Szeletelés előtt hűtjük.
A pudingporból, a tejből, a cukorból a szokásos módon pudingot főzünk jó sűrűre, és hagyjuk legalább langyosra kihűlni, majd kisebb adagokban hozzáadjuk a tejfölt, és habverővel ke...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA sütést megelőző napon egy darab sonkát szemes borsos, babérleveles vízben, egy hagyma és pár gerezd fokhagyma társaságában lassan forralva megfőzök. Amikor elzárom alatta a tüze...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz olajat egy serpenyőben kellőképp felforrósítjuk és óvatosan beleütjük a tojásokat. Keverés nélkül készre sütjük, míg a tojásfehérje megsül, de a sárgája folyós marad....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjéket kemény habbá verjük, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a cukrot apránként, majd - még mindig folyamatos keverés mellett - hozzádolgozzuk a citrom levét és az...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Nehéz