65 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, 3 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 tasak vaníliás cukor, 8 dkg margarin, 1 kk só.
+ 12 púpos tk házi eperdzsem.
+ 4 dkg olvasztott margarin, 0,5 dl tej.
Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben egy evőkanál cukorral. Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beletesszük a tojás sárgáját és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.
Akkor jó, ha már nem csak az edény falától válik el a tészta, hanem a kezünktől is. Meleg helyen egy konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztes felületre borítjuk és téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra elnyújtjuk.
12 egyforma méretű téglalapra vágjuk. Mindegyik tészta közepére teszünk 1 púpos tk eperdzsemet. A téglalap egyik hosszabbik oldalát a töltelékre hajtjuk, majd az ujjunkkal kissé megnyomkodjuk a szélét.
A hajtás részt oldalra fordítjuk és a két végét benyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a buktákat egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak. Olvasztott margarinnal lekenjük és még 45 percet kelesztjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Amint kivettük a sütőből, lekenjük tejjel és 10 percre letakarjuk egy konyharuhával, hagyjuk átgőzölni.
Az élesztőt ne, futtassuk,hanem csak langyos tejbe eláztassuk kevés cukorral.A többi hozzávalóval jól kidolgozzuk,gyorsan de alaposan.Hüvös helyen pihentessük 15-20 percet. A tész...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt kevés langyos, cukros tejben egy kevés liszttel elkeverve felfuttatom. Összedolgozom a tésztát, alaposan kidagasztom. nem szabad ragadnia, de egy kellemes, jól formáz...
Elkészítési idő: 2 óra + Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összekeverjük, a vizet apránként adagoljuk hozzá, hogy egy jól gyúrható, kellően rugalmas, nem kemény, és nem ragacsos tésztát kapjunk. Becsomagoljuk fóliába,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt kevés cukorral a langyos tejben hagyjuk felfutni. Ha felfutott, adjuk hozzá a többi hozzávalót a vaj kivételével, és jól gyúrjuk össze. Ha kellően összegyúrtuk, dolgozz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű