csirkemell filé
szeletelt bacon
reszelt sajt (füstölt, trappista)
tej
fokhagyma
tojás
2 dl tejföl
só
liszt
A csirkemellből vékonyabb szeleteket vágok, és pár órára sós, fokhagymás tejbe áztatom. A kétféle sajtot lereszelem, a tojásokat kevés sóval felverem. Egy olyan hőálló edénybe rétegezem a húst, a sajtot és bacont, amiben csak több rétegben férnek el. A tálba alulra baconszeleteket fektetek, erre jön a hús, amiről kicsit leitatom a tejet, majd lisztben és a tojásban megforgatom. Reszelt sajttal megszórom, ráfektetem a bacont. nindezt addig rétegezem, míg tart a nyersanyag. A tetejére bacon és sajt kerül, amit a tejföl és a tojás keverékével öntök le. 200 °C-os sütőben - a húsrétegek vastagságától függően – 40-60 percig sütöm.
Megjegyzés: nagyon nehéz mennyiségeket írni, mert gyakran málam is csak menet közben derül ki, hogy kell még sajt vagy tojás. Annyi tejben pácolom, amennyi ellepi, annyi lisztben és tojásban forgatom meg, amennyit felvesz, annyi sajtot szórok rá, amennyi a rétegeket vékonyan ellepi. A tetejére általában elég 2 dl tejföl, amibe belekeverem a maradék fel nem használt tojást, vagy ha ilyen nincs, egy új tojással keverem össze. Szerintem az egyik legfinomabb fajta csirkeétel, ami melegen is és hidegen is nagyon jó. Nem árt a sütését egy fél órával előbb befejezni, mint ahogy tálaljuk, mert úgy nagyon szép szeleteket lehet belőle vágni, nem csúszkál szét.
A tejbe belekeverjük a grízet és a cukrot. Szokásos tejbegrízt főzünk. Mikor kicsit kihűlt, belekeverjük a tehéntúrót és a vaníliás cukrot. Gombócokat formázunk tetszés szerin...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat habosra verjük, majd összekeverjük a tejjel és a liszttel. Hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot és a szerecsendió-virágot, valamint 3 evőkanálnyi olajat,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karfiolt megtisztítjuk, és rózsáira szedjük, majd 10 percig forró, só vízben előfőzzük, egy kevés citromlé kíséretében. Leszűrjük, és kivajazott jénai tál aljára rak...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűSütőpapírral bélelt tepsibe raktam a szeletelt sajtot úgy, hogy kissé fedjék egymást, megszórtam a reszelt sajttal és 2 percre meleg sütőbe tettem, épp csak, hogy kissé összeolvadj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű