Pitypangzselé
Hozzávalók
100 db virágfejecske
1 db citrom leve
1/2 kg alma apróra vágva
1 liter víz
1/2 kg cukor
opcionális: 1 marék apróra vágott rebarbaraszár
- Az apróra vágott almát, a virágfejekkel együtt tiszta
(ecettel áttörölt, majd megszárított) fazékba raktam.
Hozzáadtam a frissen facsart citrom levét (a magoktól megszűrtem) és az 1 liter vizet.
Tűzre tettem és közepes hőmérsékleten 1/2 órát főztem.
- Ezt követően, a levet szűrön keresztül leöntöttem.
(Gyönyörű sárga, de még zavaros/nem áttetsző a lé.)
Megmértem és ugyanannyi mennyiségű cukrot adtam hozzá (500 g).
- Újra tűzre tettem és beforraltam.
- A sűrűségét hideg porcelán tányérra csöppentve állapítottam meg.
(Tiszta kanállal keveset vettem ki belőle és hideg porcelán tányérra csorgattam.
A tányér döntögetésével megtudjuk állapítani mennyire sűrű.
A hűlés során még sűrűsödni fog.)
- Tiszta kiforrázott üvegekbe töltöttem és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
A vissza maradt almás pitypangot elkészíthető lekvárnak igen ízletes.
6-8 sült almát szitán áttörünk és elkeverünk ugyanannyi súlyú porcukorral, valamint 2 tojásfehérjével és 1 citrom levével. Habverővel félóráig verjük, majd tálra tesszük és tálalás...
Elkészítési idő:A diókat mossuk meg és töröljük szárazra. Csináljunk apró vágásokat rajtuk, vagy csak egyszerűen vágjuk ketté őket. Tegyük őket a befőttes üvegekbe, öntsük rá a mézet, majd hag...
Elkészítési idő: