Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Aszalt paradicsom


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


5 kg érett, húsos paradicsom
2 kávéskanál só
fokhagymagerezdek
bazsalikom
rozmaring
olívaolaj

Elkészítés:


A paradicsomot megmossuk és negyedeljük (ha kisebbek, elég csak felezni).
Nagyobb méretű tálba tesszük, megszórjuk a sóval és finoman átkeverjük.
Félórát pihentetjük, majd a levet, amit időközben eresztett, leöntjük alóla. Tepsi aljába alufóliát terítünk és szép sorban rárakosgatjuk a gerezdeke
Keresünk az udvaron vagy teraszon egy olyan helyet, ahol folyamatosan éri a napsütés és ott elhelyezzük.
3-4 nap alatt teljesen megaszalódik.
Én esténként bevittem a tepsiket, nehogy éjszaka megtámadja valamilyen állat, majd reggel újra kihelyeztem őket.
Az elkészült aszalványt 2 dl-es üvegekbe nyomkodjuk és felöntjük olívaolajjal. Ízlés szerint rakhatunk mellé fokhagymagerezdeket, bazsalikomot, rozmaringot.
Az olajban sokáig eláll, télen remek csemege lehet pizzafeltétként, olaszos tésztákon vagy csak önállóan pirítóssal fogyasztva

Trükkök, tippek, praktikák:


Augusztus első felének igencsak forró időjárását használtam ki egy jó nagy adag napon aszalt paradicsom készítésére.
A művelet nem túl bonyolult, de aki belevág (szerintem még lesz erre alkalmas meleg, napos idő), annak számolnia kell azzal, hogy 1 kg paradicsomból kb. 10-15 dkg szárított lesz. Szóval, a kihozatal elég kevés, de mindenképpen megéri vele dolgozni, különösen, ha saját termés, mert sokkal finomabb, mint a boltban kapható.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Citromlekvár
Citromlekvár

Meghámozzuk a citromot úgy, hogy a fehér részétől is megszabadítjuk. 3 napig vízben kell áztatni, naponta 2-3-szor cserélni a vizet. Ez idő eltelte után egész apró darabkákra felvá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
befőtt főzés nélkül
befőtt főzés nélkül

Kell még az elkészítéshez egy teljesen hibátlan zománcozott edény és tiszta befőttesüveg. A befőttesüveget forró mosószeres vízben jól átmosom, alaposan kiöblítem, de nem törlöm ki...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Bodzabogyó lekvár
Bodzabogyó lekvár

Vödör széléhez csapod a bodzatányért,csak az érett bogyó megy a vödörbe,így haladós. Átmosod,forralod. Én botmixerrel átszaladok rajta,átszűröm,így a leggyorsabb szerintem. Cukor v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Narancsos sárgarépa lekvár
Narancsos sárgarépa lekvár

a répát megpucoljuk ,karikára vágjuk és 6 dl vizben puhára főzzük :: Turmixoljuk -a narancsot + citromot kicsavarjuk -a turmixolt répához adjuk a narancs + citrom levét...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk