5 kg érett, húsos paradicsom
2 kávéskanál só
fokhagymagerezdek
bazsalikom
rozmaring
olívaolaj
A paradicsomot megmossuk és negyedeljük (ha kisebbek, elég csak felezni).
Nagyobb méretű tálba tesszük, megszórjuk a sóval és finoman átkeverjük.
Félórát pihentetjük, majd a levet, amit időközben eresztett, leöntjük alóla. Tepsi aljába alufóliát terítünk és szép sorban rárakosgatjuk a gerezdeke
Keresünk az udvaron vagy teraszon egy olyan helyet, ahol folyamatosan éri a napsütés és ott elhelyezzük.
3-4 nap alatt teljesen megaszalódik.
Én esténként bevittem a tepsiket, nehogy éjszaka megtámadja valamilyen állat, majd reggel újra kihelyeztem őket.
Az elkészült aszalványt 2 dl-es üvegekbe nyomkodjuk és felöntjük olívaolajjal. Ízlés szerint rakhatunk mellé fokhagymagerezdeket, bazsalikomot, rozmaringot.
Az olajban sokáig eláll, télen remek csemege lehet pizzafeltétként, olaszos tésztákon vagy csak önállóan pirítóssal fogyasztva
Augusztus első felének igencsak forró időjárását használtam ki egy jó nagy adag napon aszalt paradicsom készítésére.
A művelet nem túl bonyolult, de aki belevág (szerintem még lesz erre alkalmas meleg, napos idő), annak számolnia kell azzal, hogy 1 kg paradicsomból kb. 10-15 dkg szárított lesz. Szóval, a kihozatal elég kevés, de mindenképpen megéri vele dolgozni, különösen, ha saját termés, mert sokkal finomabb, mint a boltban kapható.
A paradicsomot összevagdaljuk, megfőzzük, kipasszírozzuk. A lereszelt hagymát kevés oliva olajon megfuttatjuk. A répát, zöldséget,zellert, fokhagymát lereszeljük és a hagymához kev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA túrót a tejjel odatesszük forrásig főni, majd egy sűrű szitán leszűrjük,egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük,majd állandó keverés mell...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A cukorból 1 liter vízzel szirupot főzünk. 2. A citromsavat belekeverjük és hűlni hagyjuk. 3. A citromot vékonyan meghámozzuk, az őszibarackokat elfelezzük, kimagozzuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőkészítünk kb. 15-20 db 300 ml körüli befőttes üveget, melyeket kimosunk, és szárazra törlünk. Fontos, hogy jól zárjon a tető! A paradicsomokat forró vízbe dobjuk egy fél percre...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Könnyű