Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Cukormentes fahéjas-szegfűszeges meggylekvár


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


100 dkg meggy
1 doboz Dr. Oetker diabetikus befőző cukor
1 db citrom leve és reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
10 db szegfűszeg

Elkészítés:


Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek.

Ha van rá lehetőséged saját termelésű citromot használj, vagy olyat vásárolj amelynek a héja nincs bevonva semmilyen anyaggal. Most már a legtöbb citrom csomagolásán feltüntetik, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan.

A meggyet egy krumplinyomóval törd össze, de csak annyira, hogy ne legyen egészben, de még darabos maradjon. Add hozzá a fahéjat, és a szegfűszeget. Hogy a végén ne keljen vadásznom, a szegfűszegeket belekötöttem egy sűrű szövésű gézszerű anyagba. Így az íze kioldódott, de nem maradtak darabok belőle a lekvárban. A befőzőcukrot hozzákevertem a gyümölcshöz, és közepes lángol feltettem főni. Nagyon gyakori kevergetés mellett, megvártam amíg a lekvár elkezd forrni. Ekkor még 5 perig forraltam, majd levettem a tűzről.

Ekkor még nagyon híg a lekvár, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni. Most reszeld le a citrom héját és csavard ki a levét, és ezeket is add a lekvárhoz. Az egészet alaposan keverd össze.

Kezd el megtölteni az üvegeket. Ha megteltek az üvegek, alaposan csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba.

Trükkök, tippek, praktikák:


lyan lekvárokat készítek, amelyek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, és nem a hagyományos íz világúak. Ez alatt persze nem a különleges gyümölcsöket értem, hanem sokkal inkább az egyes gyümölcsök házasítását és a lekvárok fűszerezését.

Bizonyos gyümölcsöknél nem kell a cukrot pótolni semmivel, mert elég magas a gyümölcscukor tartalmuk. Majd erre is mutatok a nyár során alternatívát. Ennél a lekvárnál én most a Dr. Oetker diabetikus befőzőcukrát használtam, amely kizárólag fruktózt és egy kis édesítőszert tartalmaz, így cukorbetegek számára is fogyasztható lekvár készíthető vele.

Ez a mennyiség 3 db 3,7 dl-es dunsztosüveget töltött meg teljesen.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Sárgabarack dzsem
Sárgabarack dzsem

jó érett barackot megmossuk, kimagozzuk, és elfelezzük. Fényes nagy fazékba tesszük fel főzni. Beletesszük a cukrot, és a dzsemfixet. Folyamatosan kevergetjük, és ha felforr m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Eper Dzsem
Eper Dzsem

Az epret egy kis időre beáztatjuk majd szűrőben folyó víz alatt megmossuk. Szárát eltávolítjuk . Egy kis tálkával egészben hagyunk apróbb szemeket. Egy magas falú lábasban a hozzáa...

Elkészítési idő: az eper víztart
Nehézség: Közepes
share
Avatar zöld dió befőtt
zöld dió befőtt

A cukorból és a vízből szirupot főzök, hozzáadom a fűszereket és a diókat is. Fél órát forralom, majd 24 órát pihentetem. Másnap újra felforralom és még 24 órát pihentetem. Végü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Körtebefőtt
Körtebefőtt

A körtéket pucold meg, csumázd ki, és darabold tetszőleges méretű részekre. Fogj egy akkora lábast, amiben mind elférnek, öntsd háromnegyedig vízzel, tedd bele a citromsavat és a...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk