Családireceptkönyv.hu

Cukormentes fahéjas-szegfűszeges meggylekvár


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


100 dkg meggy
1 doboz Dr. Oetker diabetikus befőző cukor
1 db citrom leve és reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
10 db szegfűszeg

Elkészítés:


Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek.

Ha van rá lehetőséged saját termelésű citromot használj, vagy olyat vásárolj amelynek a héja nincs bevonva semmilyen anyaggal. Most már a legtöbb citrom csomagolásán feltüntetik, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan.

A meggyet egy krumplinyomóval törd össze, de csak annyira, hogy ne legyen egészben, de még darabos maradjon. Add hozzá a fahéjat, és a szegfűszeget. Hogy a végén ne keljen vadásznom, a szegfűszegeket belekötöttem egy sűrű szövésű gézszerű anyagba. Így az íze kioldódott, de nem maradtak darabok belőle a lekvárban. A befőzőcukrot hozzákevertem a gyümölcshöz, és közepes lángol feltettem főni. Nagyon gyakori kevergetés mellett, megvártam amíg a lekvár elkezd forrni. Ekkor még 5 perig forraltam, majd levettem a tűzről.

Ekkor még nagyon híg a lekvár, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni. Most reszeld le a citrom héját és csavard ki a levét, és ezeket is add a lekvárhoz. Az egészet alaposan keverd össze.

Kezd el megtölteni az üvegeket. Ha megteltek az üvegek, alaposan csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba

Trükkök, tippek, praktikák:


Olyan lekvárokat készítek, amelyek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, és nem a hagyományos íz világúak. Ez alatt persze nem a különleges gyümölcsöket értem, hanem sokkal inkább az egyes gyümölcsök házasítását és a lekvárok fűszerezését.

Bizonyos gyümölcsöknél nem kell a cukrot pótolni semmivel, mert elég magas a gyümölcscukor tartalmuk. Majd erre is mutatok a nyár során alternatívát. Ennél a lekvárnál én most a Dr. Oetker diabetikus befőzőcukrát használtam, amely kizárólag fruktózt és egy kis édesítőszert tartalmaz, így cukorbetegek számára is fogyasztható lekvár készíthető vele.

Ez a mennyiség 3 db 3,7 dl-es dunsztosüveget töltött meg teljesen.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Mézes gyömbérszörp citrommal
Mézes gyömbérszörp citrommal

A gyömbért leöblítjük, majd vékonyan felkarikázzuk, és egy kisebb befőttes üvegbe tesszük. A citromot megmossuk (ha nem bio citrommal dolgozunk, beáztatjuk 1-2 órára, hogy a héjár...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Amaréna meggy készítése
Tünde Kedvelnék
Amaréna meggy készítése

A hozzávalókat nagyobb tálban összekeverjük, hűvös helyen állni hagyjuk. Gyakran átkeverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik benne. Amikor ez megtörtént, zárható üvegekbe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
4. Befőzés, vegyes
4. Befőzés, vegyes

Lekvár: A tisztára mosott és sérülésektől megtisztított, kimagozott stb. gyümölcsöt ledarálom, megfőzöm. /kb. 1 - 3 óra /. Beleteszem a polisettet és 10-15 percig forralom. A for...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Olajban eltett juhtúró, olíva...
Olajban eltett juhtúró, olíva...

Mindent összevágni, olívaolajjal felönteni. 10 napig érlelődnek az ízek,aztàn citrommal és friss zsömlével ,de akàr egy szelet ràntothus mellé is jól passzol..

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk