menu

Családireceptkönyv.hu

Cukormentes fahéjas-szegfűszeges meggylekvár


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


100 dkg meggy
1 doboz Dr. Oetker diabetikus befőző cukor
1 db citrom leve és reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
10 db szegfűszeg

Elkészítés:


Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek.

Ha van rá lehetőséged saját termelésű citromot használj, vagy olyat vásárolj amelynek a héja nincs bevonva semmilyen anyaggal. Most már a legtöbb citrom csomagolásán feltüntetik, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan.

A meggyet egy krumplinyomóval törd össze, de csak annyira, hogy ne legyen egészben, de még darabos maradjon. Add hozzá a fahéjat, és a szegfűszeget. Hogy a végén ne keljen vadásznom, a szegfűszegeket belekötöttem egy sűrű szövésű gézszerű anyagba. Így az íze kioldódott, de nem maradtak darabok belőle a lekvárban. A befőzőcukrot hozzákevertem a gyümölcshöz, és közepes lángol feltettem főni. Nagyon gyakori kevergetés mellett, megvártam amíg a lekvár elkezd forrni. Ekkor még 5 perig forraltam, majd levettem a tűzről.

Ekkor még nagyon híg a lekvár, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni. Most reszeld le a citrom héját és csavard ki a levét, és ezeket is add a lekvárhoz. Az egészet alaposan keverd össze.

Kezd el megtölteni az üvegeket. Ha megteltek az üvegek, alaposan csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba

Trükkök, tippek, praktikák:


Olyan lekvárokat készítek, amelyek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, és nem a hagyományos íz világúak. Ez alatt persze nem a különleges gyümölcsöket értem, hanem sokkal inkább az egyes gyümölcsök házasítását és a lekvárok fűszerezését.

Bizonyos gyümölcsöknél nem kell a cukrot pótolni semmivel, mert elég magas a gyümölcscukor tartalmuk. Majd erre is mutatok a nyár során alternatívát. Ennél a lekvárnál én most a Dr. Oetker diabetikus befőzőcukrát használtam, amely kizárólag fruktózt és egy kis édesítőszert tartalmaz, így cukorbetegek számára is fogyasztható lekvár készíthető vele.

Ez a mennyiség 3 db 3,7 dl-es dunsztosüveget töltött meg teljesen.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Birsalmasjt kockák
Birsalmasjt kockák

A megmosott és negyedelt birsalmákat a magházuk eltávolítása után felkockázzuk, és kevés vízben, fedő alatt pépesre főzzük. Szitára öntve jól lecsepegtetjük, majd áttörjük, és kimé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Körte befőtt
Körte befőtt

A körtéket folyó víz alatt öblítsd le, majd pucold meg, vágd négybe és távolítsd el a magházat is. A megtisztított gyümölcsöt azonnal tedd citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. Az...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Csilis-kardamomos paradicsomlekvár
Csilis-kardamomos paradicsomlekvár

A paradicsomokat fél percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd jéghideg vízbe mártjuk, hogy ne főjön tovább. Meghámozzuk és felkockázzuk. A kardamom magokat közben száraz edényben...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ibolya
Bolognai szósz télire
Bolognai szósz télire

A paradicsomot összevagdaljuk, megfőzzük, kipasszírozzuk. A lereszelt hagymát kevés oliva olajon megfuttatjuk. A répát, zöldséget,zellert, fokhagymát lereszeljük és a hagymához kev...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk