kis üveghez, kb. 2*3 dl
30 dkg alma tisztítva mérve (kb. 3 nagy almából)
20 dkg körte tisztítva mérve (kb. 2 nagy körtéből)
1 dl narancslé
fél citrom kifacsart leve
2 evőkanál szárított narancshéj
2 cm friss gyömbér megtisztítva, lereszelve
1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál 2:1 zselésítőpor
1. A megtisztított, felkockázott almát és körtét egy lábasba szórjuk, felöntjük a narancslével, felforraljuk, majd alacsony lángon, kevergetve teljesen puhára főzzük a gyümölcsöket. Közben hozzáadjuk a citromlevet, a narancshéjat, a megtisztított, lereszelt gyömbért és a fahéjat.
2. Mikor teljesen megpuhult az alma és a körte, botmixerrel krémesre törjük. Hozzászórjuk a zselésítőport, és további 3-4 percet főzzük. Még forrón üvegekbe töltjük, hűlés után hűtőszekrényben tálaljuk.
Karácsony előtt gyakran készítek szezonális gyümölcsökből, téli, melengető hatású fűszerekből 1-1 kis üveg lekvárt, hogy házi finomságokkal tölthessem meg a kekszes dobozba szánt linzereket. Ez a finomság ráadásul cukormentes, így még a diétánkba is beilleszthető.
Karácsony előtt gyakran készítek szezonális gyümölcsökből, téli, melengető hatású fűszerekből 1-1 kis üveg lekvárt, hogy házi finomságokkal tölthessem meg a kekszes dobozba szánt linzereket.
Ezekből általában kis adagokat főzök, és tartósításra sincs szükség, mert rögtön a süteményekbe kerülnek. Az alábbi gyümölcsös finomság ráadásul cukormentes, így még a diétánkba is
A sütőben megsült tököt egy fazékba teszem, hozzáadom a narancsok levét, a cukrot és a benne elkevert dzsemfixet. A vaníliarudat felhasítom, a magokat belekaparom a masszába, hozzá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSimára keverjük és összeforraljuk, besűrítjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLeszedtük a piszkét, majd szemenként lecsíptük a piszkeszem bajuszos végét. (Vagyis letisztítottuk). Hideg vízben jól megmostuk a piszkét. A tiszta piszkeszemeket félig betöltöt...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes