A nagymamám mindig készített ételízesítőt, nagyon régen kerestem a receptet, most megtaláltam. Mi is van benne pontosan?
Hozzávalók:
2 kg sárgarépa,
1 kg zeller,
1 kg fehérrépa,
1 kg hagyma,
1 kg karfiol,
1 kg karalábé,
1 kg káposzta,
1 kg Tv paprika és kápia paprika vegyesen,
1 kg só,(Himalája)
1 nagy csokor petrezselyem és 1 csokor zeller levél.
A hozzávalókat meghámozzuk (paradicsomot nem kell), robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Egy nagy tálban 1 kg sóval (ha lehet akkor himalája só)jól elkeverjük, és 24 órát állni hagyjuk, időnként megkeverjük. Üvegekbe töltjük.
Ezt a receptet ilyen nagy adagban tanultam és láttam elkészíteni,könnyen észben is tartható,hisz így mondták el : sárgarépából 2 kg és minden más zöldségből 1 kg ,sóból is 1 kg összesen együtt 10 kg legyen.Valamikor régen Nagyi ilyen nagy adagban készítette ,elég volt az egész családnak télire. Akkoriban nem volt annyi kicsi üvegkanna és magának 3 vagy akár 5 literes üvegkannába tette, egész télen a kamra kövén tartotta,onnan kanalazott minden ételbe.Én már csak fél adagot készítek,de így is bőven kitart tavaszig ,pedig sok ételhez használom.Az ételt csak utána sózom,ha még szükséges.
A körtéket megmossuk, vékonyan meghámozzuk, kivesszük a magházát, gerezdekre vágjuk. Hogy a körte ne barnuljon meg, 30 percre enyhén savas (citromos) vagy sós vízbe tesszük (1 l ví...
Elkészítési idő:A birseket jól megmossuk, nagy késsel feldaraboljuk, előbb félbe, negyedbe, stb. Csak a hibás részeket, kukacos magházakat vágjuk ki, Annyi vízzel tesszük fel főni, hogy csak pá...
Elkészítési idő:A szilvát megmossuk, kimagozzuk és egy tepsibe terítjük. 180 fokon 1 órát sütjük, néha átkeverjük. Ezt követően cukrozzuk, majd egy lábasba áttöljük és leturmixoljuk (maradjanak be...
Elkészítési idő: 90 perc