Hozzávalók: 30 dkg fenyőrügy, 900 ml víz, 1 citrom, 20 dkg cukor, 3 evőkanál Dzsemfix, pici befőzőpor. Elkészítése: Úgy fogunk neki, mint a szirup készítésének. A fenyőrügyet a felkarikázott citrommal felfőzzük, egy éjszakát hideg helyen állni hagyjuk. Másnap újraforraljuk, még 10 - 15 percig főzzük. Ekkor a levét leszűrjük (s cukrot adva hozzá tovább főzzük szipurnak), csupán 2 - 3 dl levet hagyunk a rügyeken, a citromszeleteket eltávolítjuk, botmixer segítségével kissé pürésítjük, hozzáadjuk a cukrot, s még 5 - 10 percet együtt főzzük. Ekkor hozzáadjuk a dzsemfixet, 3 - 4 perc múlva levesszük a lángról, hozzákeverjük a befőzőport, s tiszta üvegekbe töltjük, szárazdunsztba tesszük. Megjegyzés: Fenyőrügyet májusban gyűjthetünk, amikor a rügyek éppen kipattannak, még frissek, nem fásak. Több fajta fenyő rügyeit hasznosíthatjuk: lucfenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő, erdei fenyő, jegenyefenyő, borókafenyő. Gyűjtéskor vigyázzunk, hogy ne a csúcsrügyeket, hanem az oldalrügyeket szedjük, hogy a fát ne károsítsuk növekedésében, szépségében. A fenyő rügyeiből házilag készített szirupot köhögés javítására, torokfájásra, köptetőként ajánlják, a borókafenyő rügyeiből nyert szirup pedig a veseműködés serkentésére, ízületi bántalmak kezelésére is használható. Az igazi fenyőmézet és fenyőszirupot más módszerekkel nyerik ki, de saját készítésű szirupunk is sokat segíthet a téli megfázások idején.
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Fenyőrügydzsem Ismét fenyőrügy szirupot készítettem, annak melléktermékeként keletkezett valójában ez a dzsem. A fegyőrügy szirup receptjét ITT olvashatjátok nálam. Ez a dzsem nem igazán az a kenyérrel fogasztható fajta, inkább úgy képzeltem el, hogy megfázás/meghűlés idején ebből is megenni néhány kanállal, csak úgy, a szirup kiegészítéseként. De lehet sütibe is kipróbálom. Maradt benne néhány szálkásabb rügy is, pedig átválogattam, így nem lett teljesen sima, de csak nem akad a torkunkon:) A fotók nem adják vissza a dzsem színét, de kissé csúnya zöld lett:)
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
1. A fejes káposztát vékony metéltre vágunk vagy legyaluljuk. 2. Forralunk annyi gyengén sós vizet, amennyi a káposztát ellepi, a káposztát leforrázzuk, fedővel letakarjuk, néh...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézMegtisztítjuk az uborkát, levágjuk a végeit, és bevágjuk késsel az oldalát. Üvegbe tesszük az uborkát a meggyfalevéllel, a szőlővesszővel, a kaporral, a fokhagymával, a borssal és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát nagy, négyszögletes darabokra vágjuk, a céklát – vékony szeletekre, a zellert és a paprikát – kockákra, az egészet megsózzuk, megszórjuk fokhagymagerezdekkel, és leöntj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű