Hozzávalók
3 üveg
1,5 kg paradicsom
3 dl olívaolaj
1 fej nagyobb fokhagyma
1 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt bors
1 teáskanál morzsolt oregánó
1 teáskanál morzsolt bazsalikom
5 szál friss kakukkfű
észítés
kb. 4 óra
A fokhagymát megtisztítom, a gerezdeket nagyobb darabokra vágom.
A paradicsomot jól átmosom, kisebb darabokra szeletelem. A hibás részeket kivágom. A tepsit 1 dl olívaolajjal kikenem és ráteszem a paradicsom darabokat, úgy, hogy a húsos része felfelé nézzen.
Megszórom sóval, borssal és a szárított fűszernövényekkel. A kakukkfű ágacskákat megmosom, az ujjaimmal visszafelé lehúzom a a pici levélkéket és a paradicsomra szórom, és a kis ágacskákat is közéjük teszem. Végül a paradicsomokat meglocsolom kb. 1 dl olívaolajjal.
A tepsit 130-150 C-ra felmelegített sütőbe helyezem, a sütő ajtaját résnyire kitámasztom, hogy a keletkező gőz távozhasson a sütőtérből. Kb. 3-3,5 órát hagyom sülni a paradicsomokat, ez idő alatt kissé megaszalódnak.
Ha kellőképpen összeaszalódott a paradicsomunk, akkor kiveszem a sütőből és még forrón, egy kanál segítségével az alaposan kimosott kis üvegekbe töltöm.
Ezt követi a dunsztolás. Egy kisebb edény aljára újságpapírt teszek, ráteszem a paradicsommal megtöltött üvegeket és langyos vizet öntök bele. A víz kb. a kis üvegek 3-4 részéig érjen. Amikor a víz elkezd forrni, lejjebb veszem a tüzet az edény alatt, hogy éppen csak gyöngyözzön, kb. 15 percig. Ezután akár ki is szedhetem az edényből az üvegeket, de benne is hagyhatom, hogy abban hűljön ki.
A hozzávalókból látszik, hogy a mézeskalácsosság a speciális fűszerkeveréknek köszönhető. Magunk is készíthetünk ilyen fűszerkeveréket fahéj, szegfűszeg, koriander, szerecsendió, á...
Elkészítési idő:jjjj
Elkészítési idő:Mariann Szakály Az uborkát idén már 80/20.on fogom eltenni. Karesz Évi Elkészíted a kovászost ahogy szoktad majd átszűröd a levet, az uborkát kisebb üvegekbe teszed, mehet rá a lé...
Elkészítési idő:A megmosott gyümölcsöket tedd pár percre forró vízbe, mert így könnyebben jön majd le a héjuk (vagy ne hámozd meg, mert a héjától lesz jellegzetes savanykás íze). Miután meghámozta...
Elkészítési idő: