Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Fűszeres, sült paradicsom


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók
3 üveg
1,5 kg paradicsom
3 dl olívaolaj
1 fej nagyobb fokhagyma
1 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt bors
1 teáskanál morzsolt oregánó
1 teáskanál morzsolt bazsalikom
5 szál friss kakukkfű

Elkészítés:


észítés
kb. 4 óra

A fokhagymát megtisztítom, a gerezdeket nagyobb darabokra vágom.

A paradicsomot jól átmosom, kisebb darabokra szeletelem. A hibás részeket kivágom. A tepsit 1 dl olívaolajjal kikenem és ráteszem a paradicsom darabokat, úgy, hogy a húsos része felfelé nézzen.

Megszórom sóval, borssal és a szárított fűszernövényekkel. A kakukkfű ágacskákat megmosom, az ujjaimmal visszafelé lehúzom a a pici levélkéket és a paradicsomra szórom, és a kis ágacskákat is közéjük teszem. Végül a paradicsomokat meglocsolom kb. 1 dl olívaolajjal.

A tepsit 130-150 C-ra felmelegített sütőbe helyezem, a sütő ajtaját résnyire kitámasztom, hogy a keletkező gőz távozhasson a sütőtérből. Kb. 3-3,5 órát hagyom sülni a paradicsomokat, ez idő alatt kissé megaszalódnak.

Ha kellőképpen összeaszalódott a paradicsomunk, akkor kiveszem a sütőből és még forrón, egy kanál segítségével az alaposan kimosott kis üvegekbe töltöm.
Ezt követi a dunsztolás. Egy kisebb edény aljára újságpapírt teszek, ráteszem a paradicsommal megtöltött üvegeket és langyos vizet öntök bele. A víz kb. a kis üvegek 3-4 részéig érjen. Amikor a víz elkezd forrni, lejjebb veszem a tüzet az edény alatt, hogy éppen csak gyöngyözzön, kb. 15 percig. Ezután akár ki is szedhetem az edényből az üvegeket, de benne is hagyhatom, hogy abban hűljön ki.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Mamika
Citromdzsem
Citromdzsem

1. Vékony héjú citromot megmosunk, hajszálvékony karikákra vágunk. 2. Citromonként 5 dl vizet számítva, 24 óráig áztatjuk, majd tűzre tesszük, és addig főzzük, amíg az áztatólé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fűszeres birsalmalekvár
Fűszeres birsalmalekvár

A birsalmát kimagozzuk, felaprítjuk a héjával együtt, leöntjük a cukorral, letakarjuk, és ha elkezd sercegni, kis lángon főzni kezdjük. Amikor már levet eresztett, beletesszük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
Lekvár céklából
Lekvár céklából

A céklát egészben megfőzzük - sós vízbe tesszük fel főni, lassan főzzük, kb. 1,5-2 óra múlva lesz kész. Ha megfőtt, kihűtjük, majd a héját lehúzzuk, lereszeljük. Két almát is hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Eperlekvár (fix nélkül)
Eperlekvár (fix nélkül)

Eperlekvár Az epret rétegesen a főzőedénybe rakjuk a cukorral. Rácsavarjuk a citrom levét, és 2-3 órát (vagy egy éjszakát) letakarva állni hagyjuk. Ezután fölforraljuk, és a forr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk