Alapanyagok:
500 gramm liszt
2,2 dl tej
1 zacskó szárított vagy fél kocka friss élesztő
2 evőkanál cukor
1 kiskanál só
fél dl étolaj
1+1 tojás
szezámmag
A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot és az élesztőt, majd az egyik tojást is beleütöm. Beleszórom a lisztet és a sót, eldolgozom, míg össze nem áll, majd hozzáadom az olajat is, és addig gyúrom, míg fel nem veszi.
Letakarva egy órán át hagyom kelni, majd nyolc részre osztom, mindegyik darabból gombócot formálok.
A gombócokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, egy konyharuhával letakarom, és további 20 percig kelesztem. Közben felmelegítem a sütőt 200 fokosra, a sütő aljába forró vízzel megtöltött edényt tolok. A zsemléket megkenem egy felvert tojással, megszórom szezámmaggal, és a sütőbe teszem. Körülbelül 25 perc alatt sülnek aranyszínűre.
A vajat és a lisztet késes robotgéppel (vagy kézzel) eldolgozom, kb. 2 cm vastag téglalapra igazítom, majd fóliába csomagolva hűtőbe teszem. A többi hozzávalóból bedagasztom a tés...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk. 2. A liszthez keverjük a sót, a cukrot, a megkelt élesztőt, az olvasztott margarint, és a maradék langyos tejjel könnyű t...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes120 g puha vaj 1 tk. só A puha vajat elkeverjük a sóval. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Négy egyforma darabba vágjuk. Az egyiket kinyújtjuk olyan vékony kö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítem (200 fok légkeverés), előkészítek egy lapos tepsit amibe víz kerül (kb. 2 dl), és a rács alá teszem majd amikor a sütőformát a kenyérrel. Vágódeszkára...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű